Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска штампа у доба La Belle Époque “ на Јутјуб каналу КЦНС

21/01/2021

Предавање др Александре Колаковић на тему „Француска штампа у доба La Belle Époque“ можете погледати (21. 1. 2021) на нашем Jутјуб каналу.

La Belle Époque означава период у француској историји од друге половине деветнаестог века до почетка Првог светског рата, док је сам израз који у преводу значи лепа епоха настао након рата. Израз се користио како би се најкраће описао дух времена и везује се за друштвене промене, економски раст, бројне изуме, повећање броја становништва у градовима, веру у будућност али и носталгију за овим периодом у послератној Француској.

Током овог периода настало је више уметничких праваца које су неретко везане за одређену идеологију и поглед на свет. Ширењу различитих идеја у великој мери доприноси развој штампе, а писци постају новинари бројних листова и часописа. Дневни листови попут Le Petit Journal,  Le Journal, Le Matin и Le Petit Parisien доживљавају вртоглаву популарност од периода буланжизма и афере „Драјфус“, тако да се њихов дневни тираж у просеку кретао и до четири милиона примерака.

Први светски рат нагло је пресекао тзв. лепу епоху у Француској и процват уметности, културе и економије у њој. Динамика друштвеног живота се угушила, а некадашње жеље за стицањем нових сазнања, упознавањем нових култура и развојем критичког мишљења су спласнуле спрам катастрофа глобалног бојишта.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања