Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Јермени“ 17. септембра на Jутјуб каналу КЦНС

14/09/2020

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање са прошлошћу – досије Јермени“ можете погледати 17. септембра у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесета Зелена дебата је дванаеста сесија серијала „Суочавање са прошлошћу“. Посвећена је мрачном сведочанству страдања Јермена у Турској. Ово је прича о Великом злочину како те догађаје памти јерменска историографија.
Недељама иза нас, бесни вербални и психолошки рат Турске и Француске. Французима се спочитава крвава афричка колонијална прошлост о којој смо доста говорили. Турцима се не опрашта Велики злочин, ужасно страдање Јермена, које је Француска као прва од великих сила, званично оценила гeноцидом.
Ово је прича коју смо вам дужни јер је након јеврејског холокауста, најистраживанија тема злочина у друштвеној науци. То је прича у којој је први пут употребљен термин „геноцид“. Ово је прича која сасвим јасно говори и о примењено-политичкој употреби тог тешког термина.
Ово је историјски низ који нас води до споменика у Ваљеву и до једног сасвим необичног атентата у Београду.

Када, како и зашто?

Будућност је тако неизвесна да је често прецењена. Учимо се читању знакова крај историјског пута. Ништа се не дешава без прошлости.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања