Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Досије Вијетнам“ 17. фебруара на Jутјуб каналу КЦНС

15/02/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу: Досије Вијетнам“ можете погледати 17. фебруара у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Педесет пета Зелена дебата је шеснаеста сесија серијала „Суочавање с прошлошћу“. Посвећена је догађањима из прошлости земље која ових дана фасцинира свет својом јединственошћу и општенародном дисциплином као одговором на актуелне пандемијске изазове. Причамо о земљи којој се једни диве због необичног споја азијске реалности и француског колонијалног шарма, а за друге је потпуно одбијајућа јер је домовина људи са страшним гастрономским навикама и са, за западне стандарде, неприхватљивим односом према женама.

Причамо о Вијетнаму и о низу ратних сукоба након Другог светског рата, који су се водили из патриотских, империјалних али и екстремно идеолошких побуда и који су замало ову земљу и њен народ прескупо коштали. Сећамо се ратова који су довели и до низа друштвених догађаја који су затресли цео свет. Вијетнамска ратна прича је на крају крајева у значајној мери створила нови, јединствен вијетнамски идентитет, али је и заувек променила до тада постојећи идентитет САД.

Посебну пажњу посветићемо суочавању с прошлошћу, које у очима Вијетнамаца данас има све прагматичнији значај па се може чинити да су ратна догађања у Вијетнаму оставила драматичније последице за друштва агресора него за саме Вијетнамце.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања