Позитивна енергија и склапање нових пријатељстава обележили четврту Поезику

07/06/2016

Ноте кантаутора из целог региона три дана красиле су Културни центар Новог Сада. Прве вечери добродошлицу љубитељима аутентичне музике пожелео је уметнички директор Фестивала, др Милош Зубац, а потом је пред публику изашла овогодишња победница конкурса за посебне актере, Ким Тамара Жeбић. Млада ауторка одушевила је новосадску публику због чега је награђена великим аплаузом.

Добру атмосферу наставио је минималистички електро-поп тандем „ТИ” из Македоније, који чине Илија Дуни и Трајче Николовски. Својим специфичним музичким изразом њих двојица за кратко време освојили су публику. Свој музички израз, за који они кажу да је „атмосферичан, заводљив и саткан од правих малих снохватица” новосадска публика је радо прихватила предавши се „маштарењу и сањарењу” што је, како аутори кажу, и циљ њихове музике.

У последњем наступу првог дана Фестивала, публика је уживала у меким, тихим и мелодичним звуковима песама Ане Ћурчин, које комуницирају с више музичких праваца, од инди-рока, блуза па до фолка и американе. Млада српска кантауторка, први пут се представила новосадској публици, а према њеним речима, овај фестивал изузетно значи за њену афирмацију ‒  Поезика заиста пружа ту прилику, и на најбољи начин афирмише регионалну кантауторску сцену. „Велико ми је задовољство да смо имали прилику да се по први пут представимо публици у Новом Саду. Уз помоћ оваквог фестивала, публика се упознаје с квалитетном ауторском сценом” – рекла је Ана, која је извела нумере са свог првог, недавно објављеног албума.

Друге фестивалске вечери, пре музичког дела програма, у Великој сали приказан је документарни филм Маске посвећен Слободану Тишми, ауторке и редитељке Бранкице Драшковић. Филм представља уметничке маске Слободана Тишме ‒ песника, концептуалисте, рок музичара и писца. Филм је настао у копродукцији „Контраплана” и „Панкерице”, а реализован је уз помоћ Секретаријата за културу и информисање АП Војводине и Телевизије Класик из Загреба, која је редитељки доделила награду за најбољи сценарио рок документарца.

Музички програм отворен је наступом Немање Нешића, овогодишњег победника конкурса по избору публике. На Трибини младих новосадска публика је имала прилику да ужива у концерту Lovely Quinces, младе и талентоване кантауторке из Сплита која је за само неколико година направила вртоглави успех на музичкој сцени. Већ сада иза себе има неколико десетина концерата и освојила је неке од најпрестижнијих музичких награда.

У 22 часа у Великој сали занимљив и аутентичан наступ приредио је Краљ Чачка. Ненад Марић, у уметничком животу Краљ Чачка, заједно са својим бедном који чине Миладин Стојковић (контрабас) и Марко Марић (клавир и електрична гитара) приредио је јединствен перформанс, свирајући старе и нове песме које су необичан спој различитих жанрова, формула урбаних и традиционалних стилова на који је публика одговорила громогласним аплаузом.

„Први пут сам на Поезици, веома ми се допада читава прича. Свирао сам већ у Новом Саду тако да се новосадска публика и ја познајемо” – рекао је Краљ Чачка.

Треће фестивалске вечери комплетан програм је одржан у Великој сали Културног центра. Од 20:30 публика је имала прилику да чује Дијану Стену, новосадску кантауторку која текстове за своју музику пише на италијанском језику. Наступила је у пратњи петочланог бенда са којим је представила ауторске нумере, али и неке обраде познатих италијанских песама.

Од 22 часа публика је могла да чује и последњи концерт на овогодишњој Поезици. Велика сала је била препуна и јаким овацијама дочекан је бенд Диванхана, који је наступио у следећем саставу: Наида Чатић (глас), Невен Туњић (клавир), Неџад Мушовић (хармоника), Азур Имамовић (бас гитара), Рифет Чамџић (бубањ) и Ирфан Тахировић (удараљке). Поред добро познатих севдалинки, бенд је представио и нумере с новог албума Зуква. Након концерта, публика је имала прилику да поприча и фотографише се са члановима бенда у холу испред Велике сале и тако је на пријатељски начин окончано и последње вече овогодишњег издања фестивала Поезика.

Фестивал је реализован уз подршку Културног центра Новог Сада, Града Новог Сада и Креативног центра „Вигвам”, а медијски су га подржали РТВ, Радио 021 и Новосадска ТВ.

Организатори захваљују свима који су подржали фестивал својим доласком и обећавају подједнако квалитетан програм и следеће године.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања