Počeo 23. Novosadski džez festival

25/11/2021

Nakon uvodnih programa – muzičkih radionica koje su oduševile džez sladokusce – večeras je počeo koncertni deo 23. Novosadskog džez festivala. Ovogodišnji festival počeo je koncertom Modern Art Orchestra iz Budimpešte, a zvanično ga je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dalibor Rožić. Prve večeri koncertnog programa na sceni „Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta, publika je nakon nastupa Modern Art Orchestra uživala u koncertu sastava Akshani Project iz Novog Sada.

Modern Art Orchestra, predvođen najpoznatijim mađarskim trubačem, Kornelom Fekete Kovačem, širom sveta je poznat po modernom pristupu džez muzici koju kombinuju sa pop, klasičnim i savremenim pravcima. Kroz saradnju sa brojnim velikim svetskim muzičarima kao što su Bob Mincer, Dejv Lajbman, Kurt Eling, Majk Garson, Njujork Vojses i drugi, postali su jedan od najperspektivnijih džez orkestara današnjice. Kvartet Akshani Project od 2012. godine publiku inspiriše da zapleše, što će naročito značiti ljubiteljima multižanrovske muzike, budući da je svaka numera ovog sastava posvećena specifičnom plesu kao što su tango, marabi, fank, DnB, valcer…

Ovogodišnji džez festival predstaviće neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na scenu Srpskog narodnog pozorišta donose ansambli iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Od 22. do 27. novembra, kao uvod u sam festival i koncertni program, upriličene su muzičke radionice i izložba fotografija u različitim prostorima – Kulturnom centru Novog Sada, Kulturnoj stanici Mlin, Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ i Srpskom narodnom pozorištu. Radionice su pripremila neka od najvećih imena domaće džez scene: Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić i Igor Molnar. Neke od radionica predviđene su za buduće džezere, najmlađe polaznike, koje će kroz kreativne sadržaje voditi Svetlana Ceca Palada, Jelena Dopuđ i Jovana Dobrijević, dok će 25. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biti postavljena i izložba fotografija autora Vladimira Veličkovića.

Drugog dana festivala muzički sladokusci imaće priliku da prate koncerte dva kvarteta – od 19:30h Bojan Cvetković kvartet, a od 21:30h Lana Janjanin kvartet.

Publika 23. Novosadskog džez festivala imaće priliku da ekskluzivno čuje prvi autorski album Bojan Cvetković kvarteta – „Joy” – koji je snimljen u avgustu ove godine. Bend predvodi pijanista Bojan Cvetković, jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije, na kontrabasu je David Gegić, na bubnjevima Nikola Banović, a na saksofonu Luka Ignjatović.

Lana Janjanin kvartet u Novi Sad donosi džez, RnB i soul zvuk u originalnim numerama koje komponuje sama Lana Janjanin – pijanistkinja, vokal i osnivač ovog kvarteta. Svoj jedinstven zvuk i stil izvodi uz pratnju Marka Ferlana, Lukasa Felnera i Tomaža Gajšta.

U subotu, 27. novembra, iz Ljubljane, Novog Sada, Beograda i Subotice u Srpsko narodno pozorište stiže sastav Super Sax 4 koji nastupa u 19:30h, a koncert ljubljanskog Teo Collori & Momento Cigano zakazan je za 21:30h.

Super Sax 4 prirediće publici snažnu džez atmosferu uz višestruko nagrađivane saksofoniste regiona. Muzičari Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Bunford i Maks Kočetov predstaviće svoj sjajan repertoar pretposlednje večeri festivala.

Teo Collori & Momento Cigano jedan je od vodećih džez sastava Evrope. Njihov prvi album „Hot Club Piran” dobio je nagradu 2015. godine na muzičkom portalu Muzikobala. Godinu dana kasnije izdavačka kuća Lowtemp (Gramatik) izdala je taj album u Americi, a pesma „Bled 1960“ sa njihove druge ploče „Kamerato Muzikante“ bila je proglašena za najbolju pesmu 2018. godine na radiju Slovenija. Treća ploča „Molto Aligatore“ bila je inspiracija maestru Lojzetu Krajnčanu (dirigent i aranžer RtvSlo Big Banda) da napravi aranžmane za Big Band formaciju. Teo Collori je trenutno na turneji kao solista sa najelitnijim džez orkestrom u Sloveniji (Big Band RtvSlo), a uz njega stižu i momci iz grupe Momento Cigano.

Ovogodišnji Novosadski džez festival zatvaraju Sinan Alimanović kvartet u 19:30h i Nenad Vasilić trio u 21:30h.

Poslednje večeri festivala nastupiće sjajni kvartet Sinana Alimanovića, čiji članovi stižu iz Sarajeva, Beča i Zagreba. Višestruko nagrađivani pijanista, orguljaš, kompozitor, aranžer, profesor i bosanskohercegovački džez ambasador kojeg svetski poznati muzičari smatraju muzičarem svetske klase, stiže u Novi Sad sa svojim kvartetom. Sinan Alimanović bio je član Big Benda RTV Priština i RTV Sarajevo, na takmičenju „Made in New York Jazz Competition“ 2013. godine za kompoziciju „Lejla” izabran je među pet najboljih džez kompozitora sveta i uvršten u svetski džez arhiv „Jazz Music Archives“. U septembru prošle godine, izdavačka kuća Miles High Records (Njujork), objavila je album „Sinan Alimanović International Band – Lejla“, snimljen u „Trading 8s Recording“ studiju, koji je u vlasništvu dobitnika nagrade Gremi, Krisa Sulita.

U 21:30h nastupiće Nenad Vasilić trio uz svoju specifičnu fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike, obojenih melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora, uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom, solo nastupima… Među nastupima izdvaja se i onaj na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, sa projektom „Reka”, sa pevačicom Amirom Medunjanin i muzičarima iz jugoistočne Evrope.

Ulaznice za 23. izdanje festivala su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, u Katoličkoj porti broj 5, po ceni od 500 dinara po danu (2 koncerta) dok je komplet ulaznica za sve koncerte u prodaji po ceni od 1500 dinara. Više informacija možete dobiti pozivom na broj 062 791 120. Od 25. novembra karte će biti u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

Festival su podržali: Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada, OTP banka i Viner štediše.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja