Почео 23. Новосадски џез фестивал

25/11/2021

Након уводних програма – музичких радионица које су одушевиле џез сладокусце – вечерас је почео концертни део 23. Новосадског џез фестивала. Овогодишњи фестивал почео је концертом Modern Art Orchestra из Будимпеште, а званично га је отворио члан Градског већа задужен за културу, Далибор Рожић. Прве вечери концертног програма на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта, публика је након наступа Modern Art Orchestra уживала у концерту састава Akshani Project из Новог Сада.

Modern Art Orchestra, предвођен најпознатијим мађарским трубачем, Корнелом Фекете Ковачем, широм света је познат по модерном приступу џез музици коју комбинују са поп, класичним и савременим правцима. Кроз сарадњу са бројним великим светским музичарима као што су Боб Минцер, Дејв Лајбман, Курт Елинг, Мајк Гарсон, Њујорк Војсес и други, постали су један од најперспективнијих џез оркестара данашњице. Квартет Akshani Project од 2012. године публику инспирише да заплеше, што ће нарочито значити љубитељима мултижанровске музике, будући да је свака нумера овог састава посвећена специфичном плесу као што су танго, мараби, фанк, ДнБ, валцер…

Овогодишњи џез фестивал представиће неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе ансамбли из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Од 22. до 27. новембра, као увод у сам фестивал и концертни програм, уприличене су музичке радионице и изложба фотографија у различитим просторима – Културном центру Новог Сада, Културној станици Млин, Музичкој школи „Исидор Бајић“ и Српском народном позоришту. Радионице су припремила нека од највећих имена домаће џез сцене: Васил Хаџиманов, Иван Илић и Игор Молнар. Неке од радионица предвиђене су за будуће џезере, најмлађе полазнике, које ће кроз креативне садржаје водити Светлана Цеца Палада, Јелена Допуђ и Јована Добријевић, док ће 25. новембра у Српском народном позоришту бити постављена и изложба фотографија аутора Владимира Величковића.

Другог дана фестивала музички сладокусци имаће прилику да прате концерте два квартета – од 19:30h Бојан Цветковић квартет, а од 21:30h Лана Јањанин квартет.

Публика 23. Новосадског џез фестивала имаће прилику да ексклузивно чује први ауторски албум Бојан Цветковић квартета – „Јоy” – који је снимљен у августу ове године. Бенд предводи пијаниста Бојан Цветковић, један од ангажованијих пијаниста новије џез генерације, на контрабасу је Давид Гегић, на бубњевима Никола Бановић, а на саксофону Лука Игњатовић.

Лана Јањанин квартет у Нови Сад доноси џез, РнБ и соул звук у оригиналним нумерама које компонује сама Лана Јањанин – пијанисткиња, вокал и оснивач овог квартета. Свој јединствен звук и стил изводи уз пратњу Марка Ферлана, Лукаса Фелнера и Томажа Гајшта.

У суботу, 27. новембра, из Љубљане, Новог Сада, Београда и Суботице у Српско народно позориште стиже састав Super Sax 4 који наступа у 19:30h, а концерт љубљанског Teo Collori & Momento Cigano заказан је за 21:30h.

Super Sax 4 приредиће публици снажну џез атмосферу уз вишеструко награђиване саксофонисте региона. Музичари Јасна Јовићевић, Адам Клем, Габор Бунфорд и Макс Кочетов представиће свој сјајан репертоар претпоследње вечери фестивала.

Teo Collori & Momento Cigano један је од водећих џез састава Европе. Њихов први албум „Hot Club Piran” добио је награду 2015. године на музичком порталу Muzikobala. Годину дана касније издавачка кућа Lowtemp (Gramatik) издала је тај албум у Америци, а песма „Bled 1960“ са њихове друге плоче „Kamerato Muzikante“ била је проглашена за најбољу песму 2018. године на радију Словенија. Трећа плоча „Молто Алигаторе“ била је инспирација маестру Лојзету Крајнчану (диригент и аранжер RtvSlo Big Banda) да направи аранжмане за Big Band формацију. Teo Collori је тренутно на турнеји као солиста са најелитнијим џез оркестром у Словенији (Big Band RtvSlo), а уз њега стижу и момци из групе Momento Cigano.

Овогодишњи Новосадски џез фестивал затварају Синан Алимановић квартет у 19:30h и Ненад Василић трио у 21:30h.

Последње вечери фестивала наступиће сјајни квартет Синана Алимановића, чији чланови стижу из Сарајева, Беча и Загреба. Вишеструко награђивани пијаниста, оргуљаш, композитор, аранжер, професор и босанскохерцеговачки џез амбасадор којег светски познати музичари сматрају музичарем светске класе, стиже у Нови Сад са својим квартетом. Синан Алимановић био је члан Биг Бeнда РТВ Приштина и РТВ Сарајево, на такмичењу „Made in New York Jazz Competition“ 2013. године за композицију „Лејла” изабран је међу пет најбољих џез композитора света и уврштен у светски џез архив „Jazz Music Archives“. У септембру прошле године, издавачка кућа Miles High Records (Њујорк), објавила је албум „Sinan Alimanović International Band – Lejla“, снимљен у „Trading 8s Recording“ студију, који је у власништву добитника награде Грeми, Криса Сулита.

У 21:30h наступиће Ненад Василић трио уз своју специфичну фузију европског џеза и импровизоване музике, обојених мелодијама и ритмовима из богатог наслеђа балканског фолклора, уз који је одрастао и који га инспирише. Музика коју ствара у сталној је интеракцији са публиком, будући да годишње има преко 80 наступа на бројним међународним фестивалима, концертима са својим триом, соло наступима… Међу наступима издваја се и онај на Олимпијским играма у Лондону 2012. године, са пројектом „Река”, са певачицом Амиром Медуњанин и музичарима из југоисточне Европе.

Улазнице за 23. издање фестивала су у продаји на билетарници Културног центра Новог Сада, у Католичкој порти број 5, по цени од 500 динара по дану (2 концерта) док је комплет улазница за све концерте у продаји по цени од 1500 динара. Више информација можете добити позивом на број 062 791 120. Од 25. новембра карте ће бити у продаји на благајни Српског народног позоришта.

Фестивал су подржали: Град Нови Сад, Покрајинска влада, ОТП банка и Винер штедише.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања