Почели дани аустриjске културе

15/05/2015

„Дани аустријске културе’’ отворени су на Трибини младих изложбом Леополда Форстнера под називом „Царски и краљевски официр, колекционар и уметник сецесије“, коју је стручно водио реномирани кустос Кристоф Х. Бенедиктер.

На отварању посетиоцима су се обратили директор новосадског Културног центра др Андреј Фајгељ, директор Аустријског културног форума Николаус Келер, као и секретар за културу Горње Аустрије Рајнхолд Кретер. Исказавши велико задовољство, што се Аустријска култура представља баш у новосадском Културном центру, др Андреј Фајегљ осврнуо се на заједничке културолошке везе између ове две земље.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0ZTpPsJprJ8[/youtube]

Леополд Форстнер, чију изложбу Новосађани могу погледати на Трибини младих, имао је непуних тридесет шест година, када је почео да ствара своја дела. Кустост, Кристоф Х. Бенедиктер, објаснио је посетиоцима како је овај уметник као млад аутор, био склон реализму па тако бележећи свет, посматрао га је очима уметника, а не војника или ратника.- Сликао је људе, пејзаже, данас готово изгубљене старинске објекте, посвећујући изразиту пажњу самом уметничком детаљу. Тако се на његовим платнима не приказују само људи и особе, већ и јасно изражен понос једног народа – рекао је Бенедиктер.

Наредних седам дана, суграђани ће уживати у богатом програму, филмовима, изложбама, предавању и концерту.  Директор Аустријског културног форума Николаус Келер, потврдио је велики значај међусобне сарадње.  – Културни центар Новог Сада учинио је много на међусобном зближавању и на интимизацији две велике нације – рекао је Келер, подсетивши да је Аустрија недавно са Србијом потписала споразум  који ће подстаћи још бољу сарадњу у оквиру културе, науке и образовања. – Можда је баш због тога Леополд Форстнер најбољи начин за продубљивање већ утемељених пријатељских односа, показавши и доказавши да велики дух опстаје и у времену разарања. У наставку програма, приказан је филм, „Мрачна долина“ који је за тему имао најбитније сегменте и неоспорна постигнућа из културне баштине нама драгих гостију.

Уредник филмског програма Ђорђе Каћански са Николаусом Келером директором Аустријског културног форума

Позивамо све грађане да буду гости Културног центра, како наредних дана, тако и убудуће.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања