Отворене изложбе Александра Пола и Дортмундске групе

24/08/2022

Поводом четрдесет година братимљења градова Нови Сад и Дортмунд, у оквиру званичног програма Европске престонице културе – Нови Сад 2022 и програмског лука „Дунавско мореˮ, у Културном центру Новог Сада свечано су отворене две изложбе уметника из побратимског града Дортмунда: Знакови – симболи – боје Александра Пола у Ликовном салону КЦНС и групна изложба чланова Дортмундске групе БИГ БАНЕР ФЕСТИВАЛ у клубу „Трибина младих“. Изложбе је отворио помоћник градоначелника господин Александар Петровић, а присутнима су се обратили помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић и уметник Александар Пол.

– Поред поставке којом се представља новосадској публици, господин Пол ће имати и прилику да буде креатор мозаика који су радила деца протеклих годину дана у оквиру програмског лука „Дунавско мореˮ. Мозаик ће бити постављен у холу Културног центра Новог Сада и свечано ће бити откривен 31. августа – истакла је Сунчица Марковић.

Помоћник градоначелника господин Александар Петровић нагласио је да је изузетно поносан на сарадњу између два побратимска града, која је у години јубилеја нарочито плодоносна.

– Бројна публика говори у прилог томе да ова изложба има шта да покаже, а посебно ме радује што четири деценије братимљења с Дортмундом обележавамо баш у години када су све очи Европе а и света упрте у Нови Сад – у години када је наш град Европска престоница културе.

Боравећи у Дортмунду поводом обележавања јубилеја, господин Петровић је присуствовао закључењу протокола о изради посебне скулптуре коју ће новосадски уметници израдити као поклон Новог Сада побратимском Дортмунду. На исти начин Дортмунд ће узвратити Новом Саду, те ће уметничка поклон-скулптура дортмундских уметника бити постављена у Новом Саду на будућем Тргу Дортмунда.

Александар Пол, који је уједно члан и председник Дортмундске групе, честитао је Новом Саду титулу Европске престонице културе и захвалио се Културном центру Новог Сада на организацији изложбе, нагласивши да Дортмундска уметничка група одржава контакте с уметницима и уметничким групама у Немачкој и иностранству, посебно негујући контакте с градовима побратимима како би живост културне разноликости региона учинила познатом далеко изван Европе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања