Otvorena izložba „Veliki rat kroz novosadske spomenike“

27/12/2018

U organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, a povodom stogodišnjice od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i stoleća od prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, u četvrtak 27. decembra 2018. godine, u klubu „Tribina mladih“ KCNS-a, otvorena je izložba „Veliki rat kroz novosadske spomenike“ koja će trajati do utorka 19. januara 2019. godine.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili: Đorđe Srbulović, kustos-istoričar, Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, i Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS-a.

U ime domaćina KCNS-a, prisutne je pozdravila Sunčica Marković uz podsećanje da je ovo jedna od tri izložbe kojima KCNS obeležava dva velika jubileja. Prethodnih nedelja upriličene su postavke posvećene vojvodi Petru Bojoviću, a zatim ženama, ukupno njih sedam, koje su bile učesnice Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 25. novembra 1918.godine.

Đorđe Srbulović rekao je da su izložbom predstavljeni spomenici podizani od 1916. do ovih dana, posvećeni austrougarskoj i nemačkoj vojsci, ruskim ratnim zarobljenicima, Englezima i naravno spomenici posvećeni srpskoj vojsci, vojvodama i vladarima.

– Mnoge spomenike treba i obnoviti i urediti i sve će to jednog dana doći na svoje mesto – rekao je Srbulović.

Siniša Jokić je podsetio da su Novi Sad i AP Vojvodina ozbiljno pristupili obeležavanju jubileja, te su formirali odbore u koje su birani istaknuti i stručni pojedinci i institucije. Jokić je zahvalio direktoru KCNS-a Bojanu Panaotoviću i njegovim saradnicima na ideji da zajedno upriliče ovu izložbu.

– Kroz spomenike, bez obzira kojoj vojsci i kom narodu pripadaju i u kom vremenu su podignuti, prikazali smo našu istoriju, a u želji da sami sebe, našu decu i turiste opomenemo na činjenicu koliko je Srbija stradala u Velikom ratu – rekao je Jokić i proglasio izložbu otvorenom.

Na 35 plakata prikazano je gotovo sve ono što se odnosi na  razdoblje od 1916. godine, kada je svečano osvećen najstariji spomenik zajednička grobnica austrougarskih i nemačkih vojnika u Sremskoj Kamenici, pa zaključno sa decembrom 2018. godine, postavljanjem obeležja sa imenima 1320 srpskih dobrovoljaca sa područja Grada.

Autori izložbe su:  Đorđe Srbulović, istoričar-konzervator, mr Siniša Jokić, istoričar i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Milan Konjević, fotograf, i Aleksandar Ružičić, dizajner.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja