Отворена изложба „Велики рат кроз новосадске споменике“

27/12/2018

У организацији Културног центра Новог Сада и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, а поводом стогодишњице oд ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и столећа од присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, у четвртак 27. децембра 2018. године, у клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, отворена је изложба „Велики рат кроз новосадске споменике“ која ће трајати до уторка 19. јануара 2019. године.

На отварању изложбе присутнима су се обратили: Ђорђе Србуловић, кустос-историчар, Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, и Сунчица Марковић, помоћник директора КЦНС-а.

У име домаћина КЦНС-a, присутне је поздравила Сунчица Марковић уз подсећање да је ово једна од три изложбе којима КЦНС обележава два велика јубилеја. Претходних недеља уприличене су поставке посвећене војводи Петру Бојовићу, а затим женама, укупно њих седам, које су биле учеснице Велике народне скупштине одржане у Новом Саду 25. новембра 1918.године.

Ђорђе Србуловић рекао је да су изложбом представљени споменици подизани од 1916. до ових дана, посвећени аустроугарској и немачкој војсци, руским ратним заробљеницима, Енглезима и наравно споменици посвећени српској војсци, војводама и владарима.

– Многе споменике треба и обновити и уредити и све ће то једног дана доћи на своје место – рекао је Србуловић.

Синиша Јокић је подсетио да су Нови Сад и АП Војводина озбиљно приступили обележавању јубилеја, те су формирали одборе у које су бирани истакнути и стручни појединци и институције. Јокић је захвалио директору КЦНС-а Бојану Панаотовићу и његовим сарадницима на идеји да заједно уприличе ову изложбу.

– Кроз споменике, без обзира којој војсци и ком народу припадају и у ком времену су подигнути, приказали смо нашу историју, а у жељи да сами себе, нашу децу и туристе опоменемо на чињеницу колико је Србија страдала у Великом рату – рекао је Јокић и прогласио изложбу отвореном.

На 35 плаката приказано је готово све оно што се односи на  раздобље од 1916. године, када је свечано освећен најстарији споменик заједничка гробница аустроугарских и немачких војника у Сремској Каменици, па закључно са децембром 2018. године, постављањем обележја са именима 1320 српских добровољаца са подручја Града.

Аутори изложбе су:  Ђорђе Србуловић, историчар-конзерватор, мр Синиша Јокић, историчар и директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Милан Коњевић, фотограф, и Александар Ружичић, дизајнер.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања