Отворена изложба фотографија „Нижњи Новгород – Кормило Русије“ у препуном Ликовном салону КЦНС-а

11/02/2014

У Ликовном салону новосадског Културног центра, отворена је изложба фотографија, аутора Дарка Дозета, посвећена Нижњем Новгороду, граду побратиму Новог Сада. На педесетак колор фотографија, аутор је представио своје виђење некада најразвијеног града у Русији, као и области у којој је он смештен. За аутентичну атмосферу у Културном центру побринуо се ансамбл “Лучезарније”, који је кроз извођење неколико руских народних песама, посетиоцима дочарао лепоту Нижњег Новгорода.

Фотографије су настале 2011. године, када је фоторепортер, Дарко Дозет, на позив града побратима Новог Сада, гостовао у Руском државном музеју фотографије. Како каже, када је видео лепоту тог града, одлучио је да је овековечи кроз свој објектив.

–           На фотографијама можете видети контраст у архитектури. Интересантно је да су села и манастири који су пред вама, биле забрањене области за посетиоце. Област Нижњег Новгорода позната је по бројним војним фабрикама. То је један фантастичан индустријски град са изутетно лепом историјском причом, а управо то сам покушао да прикажем на фотографијама.Изузетно ми је драго што имамо добру сарадњу са фотографима из овог града, који су више пута излагали у Новом Саду, али исто тако и омогућили нашим фотографима да излажу код њих – рекао је Дозет, захваливши се свим посетиоцима.

Изложби је присуствовала и представница Координационог тела Руса у Србији, Марина Галогажа, која није крила задовољство због велике посећености овог догађаја.

–           Посебну пажњу посветила бих фотографији на којој је споменик, јер се исти такав налази и на Црвеном тргу у Москви. Тај споменик није подигнут никаквом истакнутом научнику, већ обичном човеку. Нижњи Новгород је једини град у Русији који није оштећен у Другом светском рату, па и дан данас одише правим духом руске архитектуре. – рекла је Галожа.

Међу фотографијама обала, докова, мостова, храмова, и идиличних села, налази се и фотографија чувеног манастира Дивјејево, који представља једну од највећих светиња православних народа.

Ове аутентичне фотографије, сви заинтересовани могу да погледају до 17. фебруара у Ликовном салону новосадског Културног центра.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_BbHXQVaBOQ[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BNa2MEPnCPo[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a8HCUnUD1ao[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rQs7uYy7iZc[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања