Отворен фестивал „Дунавски дијалози“

28/08/2018

У уторак, 28. августа, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада свечано су отворени „Дунавски дијалози“, међународни мултимедијални мозаички фестивал визуелних уметности подунавских земаља. У овом галеријском простору своје радове представили су аутори из Хрватске: Гилдо Бавчевић, Мартина Грлић и Ведран Перков. Фестивал је ове године организован у сарадњи са фондацијом „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, те је, симболично, у 20:21 по други пут отворен у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, где су своје радове представили уметници из Словачке, Оља Стефановић Триашка и Јан Скаличан. Трећа подунавска земља – гост овогодишњих „Дунавских дијалога“ је Немачка. У Малом ликовном салону ће у среду, 29. септембра бити отворена изложба Волфганга Шмита, уметника из Немачке.

Изложбу, која је ове године симболички насловљена „Употреба човека“, отворила је главна организаторка Весна Латиновић и исказала велико задовољство да овом изложбом започињемо сарадњу са галеријом „Крањчар“ из Загреба. Такође је представила историчара уметности  Младена Лучића који је уједно и кустос изложбе и исказала посебно задовољство што су сва три уметника стигла из Хрватске и овде су вечерас присутни: Мартина Грлић, Гилдо Бавчевић и Ведран Перков.

Историчар уметности, Младен Лучић је такође поздравио присутне и пожелео добродошлицу и указао  да овогодишња тема фестивала „Употреба човека“ апострофира стање у актуелном друштву, те да је желео по први пут стриктно да се држи текста новосадског писца Александра Тишме колико је то могуће: „ Увек је јачи тлачио слабијег – уметници су увек били и јесу једни од најјачих индувидуалаца и због тога сам позвао троје млађих уметника да свој став према таквом односу искажу на медијима као што су слике, компјутерска графика и видео перформанс . Један од видео перформанса управо говори о томе да ако желимо ценити себе морамо ценити и поштовати природу и њена правила, јер су та правила уопште и људска правила.“

Младен Лучић се захвалио још једном свима на посети и публици која се одазвала у великом броју, изразивши наду се да ће и следеће године присуствовати на Дунавским дијалозима.

Весни Латиновић је такође било задовољство  да на Трибини младих представи и радове два уметника из Словачке, сличног приступа фотографији и читавом истраживању једне области, архитектуре, места и онога што је иза свега тога: Ољу Стефановић Триашка, која је већ била излагач на Дунавским дијалозима и по први пут Јана Скаличана којег ће представити кустоскиња из Братиславе, Михаела Босакова.

         Тема „Употреба човека“ позајмљена је од великог новосадског писца Александра Тишме, који се у свом истоименом роману бавио универзалним питањем људске судбине. Овогодишња фестивалска тема у знаку је запитаности над савременим човеком који је своје деловање подредио стварању профита великих корпорација. Да ли уметност данас спремна да се делотворно конфронтира „свету“ који човека деперсонализује, удаљавајући га од основних социолошких потреба и има ли уметност снагу да се супротстави егзистенцијалној неизвесности – питања су која чине окосницу овогодишњих „Дунавских дијалога“.

Изложба у Ликовном салону КЦНС-а трајаће до 03. септембра, док је радове у Клубу „Трибина младих“ и Малом ликовном салону могуће погледати до четвртка, 06. септембра.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања