Одржано предавање „Утицај Карловачке митрополије на српско школство у Јужној Угарској 1699-1848“

17/05/2016

На „Трибини младих“ у понедељак 16. маја доцент доктор Ненад Нинковић одржао је предавање „Утицај Карловачке митрополије на српско школство у Јужној Угарској 1699-1848“.

Идеја предавања била је да се представи развој српског школства кроз два века, од периода досељавања Срба на просторе Јужне Угарске до револуције 1848-1849 године. Црква као кровна институција имала је велики утицај на образовање и улогу која је оставила траг и до данашњег времена.

– Желим да се захвалим Културном центру што сам добио прилику да говорим о једној оваквој теми. Српско школство у Јужној Угарској прошло је кроз неколико фаза, прва је свакако она од 1699. године па до реформи које су извршене од 1774. До 1776 године у Хабзбуршкој монархији – рекао је др Нинковић.

Ненад Нинковић
Ненад Нинковић

Нинковић је објаснио какав утицај на школство су имала дешавања и промене које су се одигравале у то време и како су Црква и школе одолевале изазовима тешког и турбулентног времена. Говорио је о неизбрисивим траговима који су оставили митрополити Мојсије Петровић, Вићентије Јовановић, Стефан Стратимировић, Гедеон Петровић и други. И о томе колико се тадашња Црква ослањала на помоћ Руса и руских учитеља када је школство у питању.

Да је период 18. и 19. века веома битан када се говори о српском школству сведоче и школе које су тада основане, а постоје и данас. То су пре свега Карловачка гимназија (основана 1791. године), Новосадска гимназија (почела са радом 1816.) и Карловачка богословија (основана 1794. године).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pN69n8YxvCw[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања