Одржано предавање „Шта се догодило на улицама Сарајева 28. јуна 1914. године“

10/05/2016

У понедељак 9. маја на „Трибини младих“ историчар Огњен Карановић одржао је предавање „Шта се догодило на улицама Сарајева 28. јуна 1914. године“.

DSC_0064

Овим предавањем завршен је опус разговора о Сарајевском атентату као најважнијој тачки-прекретници у периодизацији 20. века. „Пуцњи у Сарајеву“ одјекнули су широм света и представљали су окидач за почетак до тада највећег оружаног сукоба у историји човечанства. У претходним разговорима аутор је објаснио геополитичке, културолошке и уопште социолошке узроке и последице Сарајевског атентата, представио  биографије атентатора, животе њихових жртава, а на овом предавању причу о „Видовдану 1914. године“ заокружио је дискусијом о фактографским чињеницама, историографским сазнањима, али и одређеним недоумицама које су пратиле сам ток атентата.

– Желим да се захвалим Културном центру Новог Сада који је разумео потребу да се организују трибине на ову тему и да се свеобухватно приступи разумевању узрока и последица Првог светског рата – рекао је Карановић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања