Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Evropskoj uniji – aktuelno stanje, budući izazovi“ na Jutjub kanalu KCNS

27/10/2020

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Evropskoj uniji – aktuelno stanje, budući izazovi“ (27. 10. 2020) možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Poštovanje vladavine prava očekuje se od svih država kandidata i članica EU i definisano je kao uslov nad uslovima. Suštinsko značenje vladavine prava isto je širom EU i našlo se na vrhu prioriteta koji se zahtevaju još od 1993. godine, kada su definisani kriterijumi iz Kopenhagena. Evropska unija počiva na skupu zajedničkih vrednosti, a vladavina prava je samo jedna od njih.

Pandemija izazvana koronavirusom dovela je do izvesnih izazova kada su u pitanju osnovne ljudske slobode, kao što su slobodno kretanje, okupljanje, sloboda u obavljanju poslova. Nedostaci vezani za vladavinu prava u jednoj državi utiču i na druge države, a samim tim i na celokupnu Evropsku uniju. Istovremeno je u ovoj oblasti prisutan očigledan paradoks, a to je da problem sa vladavinom prava nemaju samo države kandidati za članstvo poput država Zapadnog Balkana, već i neke od članica Unije (Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Hrvatska).

„S tim u vezi, EU dobija optužbe sa strane da vrši licemernu politiku i ne sprovodi je jednako u svim zemljama. Ustanovljeni mehanizmi za očuvanje vladavine prava najpre počivaju na dijalogu među državama članicama. Čim se neki nedostaci uoče, odmah se reaguje kako se ti nedostaci ne bi produbljivali. Kada je u pitanju vladavina prava, naglasak se stavlja na promociju i prevenciju“, istakla je Todorović Lazić govoreći o starim i novim mehanizmima koje Unija ima na raspolaganju kako bi se popravilo ovakvo stanje vladavine prava i umanjio pomenuti paradoks.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja