Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Европској унији – актуелно стање, будући изазови“ на Јутјуб каналу КЦНС

27/10/2020

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Европској унији – актуелно стање, будући изазови“ (27. 10. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Поштовање владавине права очекује се од свих држава кандидата и чланица ЕУ и дефинисано је као услов над условима. Суштинско значење владавине права исто је широм ЕУ и нашло се на врху приоритета који се захтевају још од 1993. године, када су дефинисани критеријуми из Копенхагена. Европска унија почива на скупу заједничких вредности, а владавина права је само једна од њих.

Пандемија изазвана коронавирусом довела је до извесних изазова када су у питању основне људске слободе, као што су слободно кретање, окупљање, слобода у обављању послова. Недостаци везани за владавину права у једној држави утичу и на друге државе, а самим тим и на целокупну Европску унију. Истовремено је у овој области присутан очигледан парадокс, а то је да проблем са владавином права немају само државе кандидати за чланство попут држава Западног Балкана, већ и неке од чланица Уније (Мађарска, Пољска, Бугарска, Румунија, Хрватска).

„С тим у вези, ЕУ добија оптужбе са стране да врши лицемерну политику и не спроводи је једнако у свим земљама. Установљени механизми за очување владавине права најпре почивају на дијалогу међу државама чланицама. Чим се неки недостаци уоче, одмах се реагује како се ти недостаци не би продубљивали. Када је у питању владавина права, нагласак се ставља на промоцију и превенцију“, истакла је Тодоровић Лазић говорећи о старим и новим механизмима које Унија има на располагању како би се поправило овакво стање владавине права и умањио поменути парадокс.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања