Održano poslednje predavanje u okviru programa „Ledena tišina“

30/01/2016

U klubu Tribina mladih, u petak, 29.januara, u 18 časova održano je poslednje predavanje u okviru ovogodišnjeg programa „Ledena tišina“. Tema i naziv predavanja bili su „Mučeničko stradanje prote Svetozara Vlaškalića“.

Prisutnima su se obratili Prečasni jerej otac Boško Marinkov, Visokoprečasni protojerej Branko Ćurčin, profesor Petar Đurđev direktor Arhiva grada Novog Sada, a  u ime crkvene opštine Mošorin govorio je Ilija Mišljenović. Gospodin Risto Nestorović je pročitao svoju pesmu posvećenu kapetanu, heroju, Milovanu Đukariću.

Veroučitelj Zoran Požarev, održao je uvodni govor, a zatim se prisutnima se obratio Visokoprečasni protojerej Branko Ćurčin:

– Zahvalio bih se svima koji su došli i što svi zajedno čuvamo sećanje na naše stradale mučenike, u ovim danima kada ih se sećamo kroz čitav program „Ledena tišina“. Najveći zločin jeste zaboraviti zločin.

Profesor Petar Đurđev je prisutne uputio u istorijske činjenice i događaje koji su predhodili raciji, ukratko je ispričao bogatu biografiju prote Vlaškalića.

– Ovakvi zločini više nikada nigde ne smeju da se ponove. Zato ih moramo čuvati od zaborava –  istakao je profesor Đurđev

– U ime cele crkvene opštine Mošorin zahvaljujem se Kulturnom centru Novog Sada i svima onima kojis u pomogli realizaciji ovog predavanja i što zajedničkim snagama čuvamo od zaborava lik i delo prote Vlaškalića – rekao je gospodin Mišljenović

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja