Одржано последње предавање у оквиру програма „Ледена тишина“

30/01/2016

У клубу Трибина младих, у петак, 29.јануара, у 18 часова одржано је последње предавање у оквиру овогодишњег програма „Ледена тишина“. Тема и назив предавања били су „Мученичко страдање проте Светозара Влашкалића“.

Присутнима су се обратили Пречасни јереј отац Бошко Маринков, Високопречасни протојереј Бранко Ћурчин, професор Петар Ђурђев директор Архива града Новог Сада, а  у име црквене општине Мошорин говорио је Илија Мишљеновић. Господин Ристо Несторовић је прочитао своју песму посвећену капетану, хероју, Миловану Ђукарићу.

Вероучитељ Зоран Пожарев, одржао је уводни говор, а затим се присутнима се обратио Високопречасни протојереј Бранко Ћурчин:

– Захвалио бих се свима који су дошли и што сви заједно чувамо сећање на наше страдале мученике, у овим данима када их се сећамо кроз читав програм „Ледена тишина“. Највећи злочин јесте заборавити злочин.

Професор Петар Ђурђев је присутне упутио у историјске чињенице и догађаје који су предходили рацији, укратко је испричао богату биографију проте Влашкалића.

– Овакви злочини више никада нигде не смеју да се понове. Зато их морамо чувати од заборава –  истакао је професор Ђурђев

– У име целе црквене општине Мошорин захваљујем се Културном центру Новог Сада и свима онима којис у помогли реализацији овог предавања и што заједничким снагама чувамо од заборава лик и дело проте Влашкалића – рекао је господин Мишљеновић

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања