Održano književno veče Nedeljka Popadića

28/05/2019

U utorak 28. maja u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, održano je književno veče pesnika Nedeljka Popadića, osnivača i nekadašnjeg urednika časopisa za decu „Zlatno pero“ u Banjaluci. Na promociji su govorili autor i Ljubomir Ćorilić, književni kritičar i pesnik iz Loznice.

Obraćajući se okupljenim Novosađanima, Popadić jerekao da voli Novi Sad i da ga je prilikom prvog dolaska u ovaj grad dočekao Pero Zubac, a kasnije i jedan od naših najvećih pesnika Duško Trifunović (Sijekovac,BiH, 1933 – Novi Sad, 2006).

Ljubomir Ćorilić evocirao je drage uspomene sa učešća na Zmajevim igrama u Novom Sadu, festivala na kojima je gostovao, a često je navraćao i u klub Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Popadić je objavio mnoštvo knjiga za decu i mlade i nekoliko knjiga izabrane dečje poezije. Postigao je sve što može jedan pesnik koji ima dara da rečima uspostavi komunikaciju sa decom. Poslednjih godina pojavljuje se i sa svojom prozom – naveo je Ćorilić, koji već petnaestak godina prati Popadićev književni razvoj.

U nastavku promocije, Popadić je, na zadovoljstvo publike, čitao svoje stihove, a onda su ugođaj upotpunili i njegovi prijatelji – specijalni gosti: Milojko Karuselović, Milica Plavšić, Vesna Fekete i mnogi drugi koji su, takođe, kazivali stihove uz pratnju gitariste i kantautora Saše Jovanovića.    

Srpski pesnik Nedeljko Popadić (Split, 5. novembar 1961) pokrenuo je ediciju „Dečja literatura“ u izdavačkoj kući „Data status“ iz Beograda. Gotovo sve svoje pesme objavio je u Politikinom dodatku „Politika za decu“.

Smatra se našim najpopularnijim i najtiražnijim pesnikom u poslednjoj deceniji. Napisao je, između ostalih, zbirke: „Ko će klovna da nasmeje“ (Dečja literatura), „Tata nemoj da budeš lovac“ (Zapis), „S nama više nema šale“ (Zapis), „Dečak i planina“ (Nolit), „Srce služi da se druži“ (Dečje novine), „Tri jablana“ (BMG), „Pobeda“…

    Priredio je i antologije: „111 ljubavnih pesama“ (Data status), „Izbor iz savremene književnosti za decu“ (AŠ Delo, Zemun) i „Svi u napad“ – prva antologija pesama i priča posvećenih sportu (AŠ Delo, Zemun). Zastupljen je u čitankama i udžbenicima u Srbiji i Crnoj Gori.

  Gotovo sve njegove pesme iz knjige „Ja sam tvoj drug“ ušle su u mnoge značajne antologije. Pokretač je i osnivač Beogradskog festivala pisaca za decu „Vitezovo proleće“. Osnivač je i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa za decu „Vitez“, koji je osnovao 2001. godine. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, a mnogo pesama mu je komponovano i nagrađivano na dečijim muzičkim festivalima.

Urednik je i voditelj više od 200 TV emisija za decu „Nedeljko Popadić i drugari“ na Kanalu D. Često radi na dizajnu i likovnom uređenju knjiga mnogih svojih kolega, pisaca za decu. Živi i radi u Beogradu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja