Одржано књижевно вече Недељка Попадића

28/05/2019

У уторак 28. маја у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада, одржано је књижевно вече песника Недељка Попадића, оснивача и некадашњег уредника часописа за децу „Златно перо“ у Бањалуци. На промоцији су говорили аутор и Љубомир Ћорилић, књижевни критичар и песник из Лознице.

Обраћајући се окупљеним Новосађанима, Попадић јерекао да воли Нови Сад и да га је приликом првог доласка у овај град дочекао Перо Зубац, а касније и један од наших највећих песника Душко Трифуновић (Сијековац,БиХ, 1933 – Нови Сад, 2006).

Љубомир Ћорилић евоцирао је драге успомене са учешћа на Змајевим играма у Новом Саду, фестивала на којима је гостовао, а често је навраћао и у клуб Трибина младих Културног центра Новог Сада.

Попадић је објавио мноштво књига за децу и младе и неколико књига изабране дечје поезије. Постигао је све што може један песник који има дара да речима успостави комуникацију са децом. Последњих година појављује се и са својом прозом – навео је Ћорилић, који већ петнаестак година прати Попадићев књижевни развој.

У наставку промоције, Попадић је, на задовољство публике, читао своје стихове, а онда су угођај употпунили и његови пријатељи – специјални гости: Милојко Каруселовић, Милица Плавшић, Весна Фекете и многи други који су, такође, казивали стихове уз пратњу гитаристе и кантаутора Саше Јовановића.    

Српски песник Недељко Попадић (Сплит, 5. новембар 1961) покренуо је едицију „Дечја литература“ у издавачкој кући „Дата статус“ из Београда. Готово све своје песме објавио је у Политикином додатку „Политика за децу“.

Сматра се нашим најпопуларнијим и најтиражнијим песником у последњој деценији. Написао је, између осталих, збирке: „Ко ће кловна да насмеје“ (Дечја литература), „Тата немој да будеш ловац“ (Запис), „С нама више нема шале“ (Запис), „Дечак и планина“ (Нолит), „Срце служи да се дружи“ (Дечје новине), „Три јаблана“ (БМГ), „Победа“…

    Приредио је и антологије: „111 љубавних песама“ (Дата статус), „Избор из савремене књижевности за децу“ (АШ Дело, Земун) и „Сви у напад“ – прва антологија песама и прича посвећених спорту (АШ Дело, Земун). Заступљен је у читанкама и уџбеницима у Србији и Црној Гори.

  Готово све његове песме из књиге „Ја сам твој друг“ ушле су у многе значајне антологије. Покретач је и оснивач Београдског фестивала писаца за децу „Витезово пролеће“. Оснивач је и главни и одговорни уредник књижевног часописа за децу „Витез“, који је основао 2001. године. Добитник је значајних награда и признања, а много песама му је компоновано и награђивано на дечијим музичким фестивалима.

Уредник је и водитељ више од 200 ТВ емисија за децу „Недељко Попадић и другари“ на Каналу Д. Често ради на дизајну и ликовном уређењу књига многих својих колега, писаца за децу. Живи и ради у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања