Одржана трибина „Велика Србија или Југославија – став Британије“

16/01/2019

Предавање „Велика Србија или Југославија – став Британије“ одржана је у среду, 16. јануара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

На трибини је било речи о српском питању од друге половине 19. века до стварања заједничке државе са Хрватима и Словенцима – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније Југославије.

Акценат је био стављен, како и наслов трибине каже, на понашање и деловање Велике Британије током рата (али и у периоду који је претходио Великом рату) и њено (наводно) залагање за Велику Србију.

Балабан је трибину започео податком да су контакти између Србије и Велике Британије забележени у првој половини 19. века, а варирали су од понуда из Лондонског уговора до размишљања (која нису никада прихваћена) да Велика Србија уђе у унију са Аустроугарском монархијом.

– Један аустроугарски дипломата је 1858. године рекао да је „свака Србија изван оне пашалучке за нас Велика Србија“, јер много Срба живи у оквиру Двојне монархије, а ту су и Хрвати и Словенци који могу због словенског елемента да гравитирају према Србима. Дакле, Србија се доживљавала као опасност – рекао је аутор трибине.

Управо због тога, Британци су у Кримском рату пратили како ће се Србија понашати. Њихов став је био да она остане неутрална, а у том тренутку то је био и руски став. Године 1878. Британци су оронулу и трошну турску империју намеравали да замене снажнијом Аустроугарском како би она била брана руском продору.

Из тог разлога, они су најпре подржавали окупацију БиХ 1878. године, а подржаваће и њену анексију. Лорд Солсбери је  тада рекао да се не могу спојити Србија и Црна Гора, јер би то био основ за стварање једне будуће велике словенске државе под доминацијом Срба.

– Ту се већ видео уобличен став у интелектуалним круговима Британије који стратешки размишљају да свака Србија која прелази границе преткумановске Србије представља Велику Србију, односно опасност и неповољност по Британију. Дакле, тај став стар је већ око век и по, и на основу њега Британија је вукла потезе у Првом и Другом светском рату и касније – објаснио је Балабан.

Осврнувши се на настанак Југославије, Балабан је на крају трибине закључио да је српска елита била заслепљена Југославијом, али та држава не би била створена да то није био интерес великих сила, првенствено Америке, Британије, па и Француске. Британија је на то пристала сматрајући да је мултикултурална Југославија била нека врста замене за пропалу Аустроугарску монархију.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања