Одржана трибина „Ванредни парламентарни избори у Израелу“

24/01/2019

Трибина „Ванредни парламентарни избори у Израелу“ одржана je у четвртак 24. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић.

Сам крај 2018. и почетак нове 2019. године у Израелу је обележен крупним политичким турбуленцијама. Владајућа коалиција коју предводи десно оријентисана партија Ликуд, предвођена премијером Израела Бењамином Нетањахуом, саопштила је 24. децембра да је постигнут договор о одржавању ванредних парламентарних избора 9. априла 2019. године, седам месеци пре редовног рока.

Старовић је на почетку предавања објаснио да је повод за расписивање ванредних избора била одлука министра одбране Авигдора Либермана да поднесе оставку, незадовољан недовољно оштром реакцијом владе према терористима Хамаса у Појасу Газе, коју је следила својеврсна уцена министра образовања Нафтали Бенета са захтевом да њему буде поверен ресор одбране.

 – У Израелу постоји општа обавеза служења војног рока која за мушкарце износи три, а за жене две године. Мушкарци до 50. године живота имају обавезу да присуствују веома честим војним вежбама. Међутим, 1948. године донет је закон о изузећу од служења војног рока припадника ултраортодоксних Јевреја – рекао је Старовић.

То представља стални извор тензија, а половична решења Нетањахуове владе (наставак изузећа за ученике са добрим успехом) нису успела да задовоље блок религиозних партија које му традиционално пружају подршку, као ни критичаре из секуларне опозиције.

У наставку предавања, аутор је указао на то да је уочи предстојећих избора политичка сцена Израела веома фрагментирана. На опозиционој страни највећу снагу представља левичарска Ционистичка унија која је на изборима 2015. године  добила 24 мандата, док је владајућем Ликуду припало 30 мандата.

Према, иначе, веома учесталим истраживањима јавног мњења у Израелу, Нетањахуов Ликуд би могао да понови резултат са претходних избора и да освоји између 26 и 33  мандата. Велики  Ликудови изазивачи су Партија Јеш Атид предводника Јаира Лапида, за коју се предвиђа 10 до 17 мандата, као и нова Партија Израелске Отпорности коју је формирао бивши начелник генералштаба Бени Ганц.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања