Одржана трибина „Светозар Милетић – Србин и грађанин“

25/02/2019

Трибина „Светозар Милетић – Србин и грађанин“ одржана је у понедељак 25. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Милош Савин, историчар.

Светозар Милетић (Мошорин, 1826 – Вршац, 1901) је, како је Савин казао на почетку предавања, без сумње маркантна политичка личност и за проучавање идеологија и идеја попут либерализма, национализма и републиканизма. Био је далеко испред свог времена.

– Ако погледамо његове ране политичке тезе и радове, видећемо да је он сматрао како је револуција 1848. године била много значајнија од Француске буржоаске револуције, јер у овој другој су се будили грађани, док су се у аустријској револуцији 1848. пробудили и грађани и народи – навео је Савин.

По Милетићевом мишљењу, за будућност Европе било је најбоље да Аустрија сама изврши своју реформу и да постане федерација 11 различитих народа који би складно живели, имали своја права и поштовали целину.

Милетић је, навео је даље Савин, видео неминовни крај пангерманизма тако што ће доћи до континенталног ратног сукоба и на крају ће Аустрија бити присиљена на све оне уступке које није желела добровољно да пружи народима у свом окружењу.

Залагао се за дуализам и федерацију, то јест, да Угарска постане што независнија у оквиру Аустрије, али да Мађари морају да пристану на компромис и да поред њих федералне јединице или жупаније морају да имају и Словаци, Румуни, Срби и Русини. С друге стране, Милетић није подлегао било каквим национално/еуфоричним тезама неутемељеним у реалном стању.

     – Милетићев циљ је био да дође до ослобођења Срба, да Србија у том тренутку не треба да иде у сукоб са Мађарима, него са Турцима и да ослободи своје некадашње територије, прошири се у правцу Старе Србије, Рашке области, Косова и Македоније, затим и да ослободи БиХ, што се у том времену сматрало императивом српског народа – казао је Савин.

     Аутор је подсетио да је Милетић инсистирао на томе да његови сународници буду „и Срби и грађани“, дубоко уверен да  национална права не треба да буду лишена грађанских права.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања