Одржана трибина „Сто година југословенске самоће“

04/12/2018

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Сто година југословенске самоће“ одржана је у уторак, 4. децембра, у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор програма и модератор био је Данило Копривица, политиколог.

Предавање је аутор започео подсећањем да су грађани Сплита, Ријеке и великог дела Далмације српске ослободиоце, по завршетку Великог рата, дочекали са цвећем. Вођа Хрватске пучке странке др Јосип Смодлака, који је био у саставу наше  делегације на Париској мировној конференцији, тада је у Ријеци одржао говор пред 20.000 људи:

„Браћо, срцу нашем најмилија, неумрли витезови српства, добро нам дошли ослободитељи наши, поносни наш свете, најлепши и најмилији. Благословен час када вас видесмо, благословена вам свака стопа била. Заједно данас кличемо вашем и нашем краљу, да живи краљ Петар, да живи српска војска!“

Копривица је рекао да је овај цитат битан да се осети атмосфера која је владала „на простору онога што ми поимамо као Југославију“. Осетило се у тим тренуцима олакшање, јер долазе словенска браћа, без обзира на то какав ће бити каснији развој догађаја.

Аутор је подсетио на последице Првог светског рата –  нестанак четири царства (немачког, аустроугарског, турског и руског), пале су четири династије, однети су огромни људски животи, створене су нове државе на тлу Европе које су недавно обележиле стогодишњицу постојања, а САД су постале најмоћнија војна сила света.

У таквим околностима, једна пансловенска идеја добила је тежину у реалној политици. По мишљењу Копривице, Југославију су замислили идеалисти, а створили и растурили материјалисти.

– Главни проблем све време био је у концепту функционисања Југославије, односно, да ли је то требало да буде сложена држава на федералном принципу или, ипак, унитарна држава троплеменог народа. То ће све време бити проблем који ће, у крајњој линији, довести и до распада те државе – закључио је Копривица.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања