Одржана трибина „Случај Џамала Кашогија – двострука замка“

27/11/2018

Трибина „Случај Џамала Кашогија – двострука замка“ одржана је у уторак, 27. новембра, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић.

Тема је била посвећена страдању саудијског новинара  Џамала Кашогија, који је брутално убијен 2. октобра у просторијама конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу. Он је ушао у конзулат своје државе Саудијске Арабије и, по наводима медија, убијен на веома свиреп начин –  тело му је раскомадано, а потом и уништено.

То убиство новинара и дисидента, противника краљевског режима у Саудијској Арабији, ставило је односе Вашингтона и Ријада на највећу пробу у 21. веку.

– Дало је нови замајац „игри престола“ која се унутар Саудијске Арабије непрестано одвија, али и послужило Турској као важан адут којим је појачала сопствену позицију у одмеравању снага са САД – објаснио је Старовић.

У наставку трибине, аутор је упознао публику са Кашогијевом биографијом: био је утицајан новинар који је обављао послове главног уредника у неколико значајних медија. Поред тога, био је изузетно близак режиму у Ријаду.

Његов стриц Аднан Кашоги један је од највећих трговаца оружјем у 20. веку. Његова имовина се процењивала на тадашње четири милијарде долара. Био је уплетен у један од највећих скандала америчке администрације 80-их година „Иран контра скандал“, када је откривено да је америчка обавештајно-безбедносна служба, кршећи сопствене санкције које су САД завеле Ирану, тој истој држави, уз подршку Израела, продавала оружје.

До пре неколико година новинар Џамал Кашоги био је  саветник саудијског амбасадора у САД. У блиским пословним везама био је и са принцом Алвалидом бин Талалом, најбогатијим човеком Саудијске Арабије чији је иметак процењиван на 20 милијарди долара. Пре две године заједно су основали телевизијску станицу у Бахреину, али је она радила свега 11 сати. Угашена је под притиском режима.

Поставља се питање шта се десило иза врата конзулата у Истанбулу. Претходних годину дана, Кашоги је боравио у САД са специјалном визом која се издаје заслужним грађанима. Од четворо његове деце, троје су амерички држављани, а и Кашоги је био у поступку за добијање држављанства САД.

Ипак, у једном тренутку одлучио је да се пресели у Турску како би тамо склопио четврти брак. Посетио је амбасаду у Вашингтону како би добио „папире“ за развод, али су га упутили на конзулат у Истанбулу. У том граду он је већ био купио луксузан стан и отворио три рачуна у банци. Конзулат у Истанбулу посетио је први пут крајем септембра и, по сведочењу његове веренице, био је веома топло примљен. Поднео је захтев и заказано му је да 2. октобра дође и преузме документ. Како тог 2. октобра сатима није излазио из конзулата, поподне је његова вереница обавестила о томе саветника турског председника Ердогана. У свему овоме, по Старовићевом виђењу, занимљива је улога Турске која је, како је рекао, маестрално управљала овом кризом, дозирајући информације поводом убиства које се десило на њеној територији.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања