Одржана трибина Предрага Рајића „Србија и Вишеградска четворка – Словачка данас“

20/03/2017

Друго у низу предавања аутора и правника Предрага Рајића, „Србија и Вишеградска четворка“ одржано је у понедељак 20. марта у Клубу „Трибина младих“. Тема је била „Србија и Вишеградска четворка – које ватре севају са Татри? Словачка данас“.

На почетку предавања, Рајић је дефинисао Вишеградску четворку као неформални савез четири државе, чланице НАТО пакта и Европске Уније,а то су: Пољска, Чешка, Мађарска и Словачка.

Било је речи о актуелној ситуацији у словачкој држави,  гледано са политичког, културног и економског аспекта и утицају најзначајније политичке фигуре у Словачкој последњих година, актуелног премијера Роберта Фица.

– Словачка која данас броји 5, 5 милиона житеља, први пут је постала независна после пада Берлинског зида и комунизма у Источној Европи, када су Словаци и Чеси одлучили да се мирним путем разиђу и да оснују сопствене националне државе. Она је дуго била под утицајем Аустроугарске, а потом и Мађарске.Била је и део Турске за време Отоманских освајања, а у краћем периоду и под утицајем Немачке – подсетио је Рајић.

Говорећи о најутицајнијој политичкој фигури у Словачкој, Рајић је рекао да је то данашњи премијер  Роберт Фицо на челу са Странком  левог центра СМЕР.

 –  Он је политичар социјално демократске оријентације, представља леви центар. Заговорник је Уједињене Европе суверених народа и нација, слично мађарском премијеру Виктору Орбану. Залаже се за снажно трансатлантско јединство са Америком на темељу узајамних вредности и интереса, као и за што боље односе са Русијом. Има врло негативан однос према санкцијама уведеним од стране Европске Уније Русији због украјинске кризе.- објаснио је Рајић.

Словачка је чланица Европске Уније и НАТО-а. Остварила је највише бенефита од самог приступања Европској Унији. Са друге стране, када је реч  о односу са државама које не припадају Европској Унији, истиче се посебно њен однос са Русијом.

– Словачка јавност важи за један од најрусофилскијих држава у Еврпопској Унији. У њој ћете наћи најнижи ниво негативних оцена у односу на целу Европску Унију. Фицо је често истицао да је стратешко опредељење Словачке чланство у Европској Унији, али да он Европу види у миру и сарадњи са Русијом. Са друге стране, Русија је уложила много у енергетски сектор Словачке. Спабдева је гасом и нафтом преко 90 процената..

На крају предавања, акценат је стављен на будућност српско-словачких односа у контексту савремених геополитичких околности и могућности унапређења сарадње. Словачку и Србију веже словачка национална заједница која живи у Србији, тј. Војводини где представља најбројнију националну мањину после Мађара. Постоји могућност школовања на матерњем језику, слобода очувања националног и културног идентитета.

-Са друге стране, Срба као мањина нема у Словачкој, али их има све више у смислу економских имиграција где одлазе на рад у аутофабрике. У политичком смислу, Србија и Словачка имају квалитетне односе. Словачка се залаже за очување националног интегритета и суверенитета Србије над Косовом и Метохијом. – закључио је Рајић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања