Одржана трибина посвећена Васи Ешкићевићу

16/06/2016

Трибина „Васа Ешкићевић – сећање писано сликарском палетом“ аутора Огњена Карановића и Милорада Вукашиновића одржана је у среду 15. јуна у клубу „Трибина младих“.

DSC_0008

Аутори трибине истакли су да је њихова намера да поред очувања помало усахлог сећања јавности на првог српског сликара са дипломом Императорске ликовне академије у Санкт Петербургу, академској и стручној заједници, али и целокупном друштву, дело и биографију овог уметника представе и у оквирима аутентичног сведочења једног непосредног и свакако најактивнијег учесника свих збивања у културно-политичким, књижевним и ратним околностима на повесној сцени Новог Сада, Војводине и Србије на крају 19. и у првој половини 20.века.

– Наша данашња тема је велика личност која је заборављена, за део академске заједнице непозната – рекао је Вукашиновић.

DSC_0010

Милорад Вукашиновић је нагласио да група људи која се бори да отргне од заборава лик и дело српског великана, на челу са Огњеном Карановићем, основала је удружење „Васа Ешкићевић“ са циљем да 2018. године када се навршава сто година од завршетка Великог рата буде објављена монографија посвећена Ешкићевићу.

– Ми ћемо данас покушати да одговоримо на питање зашто постоји колективни заборав, зашто је српски народ склон заборављању. Поред тога, у фокусу предавања је Васа Ешкићевић који је живот провео између две љубави – сликарства и Русије са једне стране, а Србије са друге – рекао је Карановић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=U0uiGDj_3G0[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања