Održana tribina „Pobeda Donalda Trampa u SAD-u: istorijsko-kulturološki aspektiˮ

26/04/2017

Tribina „Pobeda Donalda Trampa u SAD-u: istorijsko – kulturološki aspekti” msr Ognjena Karanovića, istoričara, održana je u sredu 26. aprila u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Karanović je na početku tribine podsetio da smo u proteklim mesecima često bili svedoci teze da je pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD bila rezultat pobune američkih građana protiv njihovih otuđenih elita.

Mogli bismo da kažemo da je pomenuta pobuna nastala kao rezultat sunovrata opštedruštvenih rešenja koja su bila ponuđena u trijumfu pobune američkih elita protiv sopstvenog društva sedamdesetih i osamdesetih godina prethodnog veka. Pre nekoliko decenija, pojedini američki intelektualci ukazivali su na izvesne fenomenološke i do datog perioda neviđene pojave unutar strukturalnih međusocijalnih odnosa takozvanih zapadnih društava, posebno onog u SAD-u. Uspostavila se određena otuđenost vladajućih elita od sopstvenih etičkih, duhovnih, tradicijskih i, uopšte, kulturnih korena – objasnio je Karanović.

Pomenuti procesi, rekao je u nastavku tribine Karanović, svoje začetke pronašli su u napuštanju izolacionističke, visoke spoljne politike SAD-a prema ostatku sveta u prvoj polovini XX stoleća, ali svoju potpunu afirmaciju dostigle su u povesnicama postvijetnamske neokonzervativne politike američkog vojno-političkog i finansijsko-magnatskog kompleksa, čiji razvoj koincidira sa istorijatom predsedničkih era Lindona Džonsona, Džimija Kartera, Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg, Vilijama Bila Klintona i posebno Buša mlađeg i Baraka Obame.

Bio je to i period strahovitog postindustrijskog tehničkog, naučno-tehnološkog napretka, pa i začetka kibernetičke ere, zasnovanog na kriterijumima koji su odstupali od javno proklamovanog cilja očuvanja liberalno-kapitalističkog, a u hladnoratnom svetu socijalističkim vizijama, u svemu suprotstavljenog, privredno-ekonomskog i demokratskog političkog poretka u tim društvimaˮ , naglasio je Karanović uz napomenu da je opšta kultura relativiteta iznedrila pojam globalne svesti koja ima zadatak da formira jednu metafizičku kompatibilnost sa društvima globalističkog političko-ekonomskog uređenja.

Vizija globalistički uređenog društva, zasnovanog na globalizmu kao ideologiji i skupu načela, materijalizovana je najpre u SAD-u, odakle je nezapamćenom pop-kulturnom propagandom putem masmedijske supertehnologije, koja je zapravo najveći i najvažniji transmiter procesa globalizacije, bukvalno prelivena i na evropsko tlo.

Kako bi održali svoju civilizaciju, koja, u materijalnom pogledu, nije nimalo jeftina (ne zaboravimo da samo trenutni javni dug SAD-a iznosi blizu 20 hiljada milijardi dolara), potreban je stalni i neogranični pristup rezervoarima ili resursima energetskih bogatstava u svetu, pošto su ista u njihovim dvorištima odavno dovedena do tačke iscrpljenjaˮ , smatra autor tribine.

Karanović je podsetio da je na talasu otpora i uprkos nezapamćenoj negativnoj kampanji i pritisku globalne elite, 8. novembra 2016. Godine, na predsedničkim izborima pobedio Donald Tramp, multimilijarder, rijaliti-zvezda, bez političkog iskustva, ali i izopštenik iz redova globalne elite.

Šireći postmodernu agendu jedne anacionalne i transnacionalne kulture besmisla i relativiteta, Tramp je građanima SAD-a i Zapada ponudio viziju sveta u kome su nacionalni interesi Amerike najprioritetniji u rešavanju važnih državnih i političkih pitanja ove svetske sile. Duh tih promena, koje su u povoju, možda je prepoznatljiv i u faktu da se omladina tzv. „Zedˮ generacije, za razliku od „milenijalskeˮ, sve više gnuša postulata i učinka postmoderne pop-kulture i da se zapravo okreće načelima tradicijske i klasične visoke kulture, kao i konzervativizma, kao ideološkog pravca.

Možemo slobodno da kažemo da je konzervativizam postao novi pank. Globalizam je izdao ideju Amerike, one stare Amerike, u koju su nade i snove polagali svi porobljeni narodi u komunističkom Istočnom lageru. Ukoliko se uspostavi, nova doktrina, sadržana u krilatici Trampove kampanje „Najpre Amerikaˮ (America First), izdaće ideju globalne Amerike, ali možda će „Ameriku ponovo učiniti velikomˮ , zaključio je Karanović.

https://youtu.be/C02UqzZzT-k

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja