Одржана трибина „Победа Доналда Трампа у САД-у: историјско-културолошки аспектиˮ

26/04/2017

Трибина „Победа Доналда Трампа у САД-у: историјско – културолошки аспекти” мср Огњена Карановића, историчара, одржана je у среду 26. априла у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Карановић је на почетку трибине подсетио да смо у протеклим месецима често били сведоци тезе да је победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД била резултат побуне америчких грађана против њихових отуђених елита.

Могли бисмо да кажемо да је поменута побуна настала као резултат суноврата општедруштвених решења која су била понуђена у тријумфу побуне америчких елита против сопственог друштва седамдесетих и осамдесетих година претходног века. Пре неколико деценија, поједини амерички интелектуалци указивали су на извесне феноменолошке и до датог периода невиђене појаве унутар структуралних међусоцијалних односа такозваних западних друштава, посебно оног у САД-у. Успоставила се одређена отуђеност владајућих елита од сопствених етичких, духовних, традицијских и, уопште, културних корена – објаснио је Карановић.

Поменути процеси, рекао је у наставку трибине Карановић, своје зачетке пронашли су у напуштању изолационистичке, високе спољне политике САД-а према остатку света у првој половини XX столећа, али своју потпуну афирмацију достигле су у повесницама поствијетнамске неоконзервативне политике америчког војно-политичког и финансијско-магнатског комплекса, чији развој коинцидира са историјатом председничких ера Линдона Џонсона, Џимија Картера, Роналда Регана, Џорџа Буша старијег, Вилијама Била Клинтона и посебно Буша млађег и Барака Обаме.

Био је то и период страховитог постиндустријског техничког, научно-технолошког напретка, па и зачетка кибернетичке ере, заснованог на критеријумима који су одступали од јавно прокламованог циља очувања либерално-капиталистичког, а у хладноратном свету социјалистичким визијама, у свему супротстављеног, привредно-економског и демократског политичког поретка у тим друштвимаˮ , нагласио је Карановић уз напомену да је општа култура релативитета изнедрила појам глобалне свести која има задатак да формира једну метафизичку компатибилност са друштвима глобалистичког политичко-економског уређења.

Визија глобалистички уређеног друштва, заснованог на глобализму као идеологији и скупу начела, материјализована је најпре у САД-у, одакле је незапамћеном поп-културном пропагандом путем масмедијске супертехнологије, која је заправо највећи и најважнији трансмитер процеса глобализације, буквално преливена и на европско тло.

Како би одржали своју цивилизацију, која, у материјалном погледу, није нимало јефтина (не заборавимо да само тренутни јавни дуг САД-а износи близу 20 хиљада милијарди долара), потребан је стални и неогранични приступ резервоарима или ресурсима енергетских богатстава у свету, пошто су иста у њиховим двориштима одавно доведена до тачке исцрпљењаˮ , сматра аутор трибине.

Карановић је подсетио да је на таласу отпора и упркос незапамћеној негативној кампањи и притиску глобалне елите, 8. новембра 2016. Године, на председничким изборима победио Доналд Трамп, мултимилијардер, ријалити-звезда, без политичког искуства, али и изопштеник из редова глобалне елите.

Ширећи постмодерну агенду једне анационалне и транснационалне културе бесмисла и релативитета, Трамп је грађанима САД-а и Запада понудио визију света у коме су национални интереси Америке најприоритетнији у решавању важних државних и политичких питања ове светске силе. Дух тих промена, које су у повоју, можда је препознатљив и у факту да се омладина тзв. „Зедˮ генерације, за разлику од „миленијалскеˮ, све више гнуша постулата и учинка постмодерне поп-културе и да се заправо окреће начелима традицијске и класичне високе културе, као и конзервативизма, као идеолошког правца.

Можемо слободно да кажемо да је конзервативизам постао нови панк. Глобализам је издао идеју Америке, оне старе Америке, у коју су наде и снове полагали сви поробљени народи у комунистичком Источном лагеру. Уколико се успостави, нова доктрина, садржана у крилатици Трампове кампање „Најпре Америкаˮ (America First), издаће идеју глобалне Америке, али можда ће „Америку поново учинити великомˮ , закључио је Карановић.

https://youtu.be/C02UqzZzT-k

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања