Održana tribina o geopolitičkim prilikama u Saudijskoj Arabiji

22/11/2017

Održana tribina o geopolitičkim prilikama u Saudijskoj Arabiji

 

Tribina „Potresi u Rijadu“ održana je u sredu 22. novembra u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar.

Mladi prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman pokrenuo je opsežnu akciju iskorenjivanja korupcije, u sklopu koje je privedeno više stotina ljudi, među kojima i pripadnici kraljevske porodice, poslovna elita države i drugi. U isto vreme, on najavljuje otklon od salafističkog učenja i primenu savremenije forme islama u državi.

Govoreći o mogućim narednim potezima mladog prestolonaslednika, Starović je podsetio da je novoizabrani predsednik SAD-a Donald Tramp, birajući koju će prvu stranu zemlju posetiti, izabrao upravo Saudijsku Arabiju.

U Rijadu se sastao sa kraljem Salmanom i tom prilikom potpisao izuzetno vredne aranžmane koji podrazumevaju i isporuke oružja vredne 110 milijardi dolara. Dogovoreno je tada i ulaganje Saudijske Arabije u reindustrijalizaciju SAD-a u vrednosti od 240 milijardi dolara.

– Mada još uvek nije kralj, Muhamed bin Salman poslednjih meseci uspostavlja neku vrstu svog ličnog režima u Saudijskoj Arabiji. On najavljuje velike infrastrukturne projekte i izgradnju čitavog novog modernog grada Neoma koji će brojati od 15 do 20 miliona stanovnika, zahvataće čak i deo preko jordanske granice. Biće izgrađen i most koji će povezivati Saudijsku Arabiju i Egipat preko Tiranskog moreuza. Čitav projekat biće gotov za nekoliko godina i koštaće oko 500 milijardi dolara – rekao je Starović.

Za to vreme, kralj Salman je formalno formirao Komisiju za borbu protiv korupcije i na njeno čelo postavio svog sina, prestolonaslednika Muhamed bin Salmana i dao toj komisiji neograničena ovlašćenja. Rad komisije je potpuno izvan zakonskih  normi – ona ima pravo da privede i pritvori bilo koga i da oduzima imovinu bilo kome.

– U toj akciji koja traje oko tri nedelje, Muhamed bin Salman je uhapsio oko 500 ljudi, među kojima i 15-tak članova kraljevske porodice, svojih bliskih rođaka, koji su do sada obavljali značajne funkcije. Među njima je i njegov brat od strica, čija imovina je procenjena na oko 17 milijardi dolara – objasnio je Starović.

Na kraju tribine, autor je zaključio da se dešavanja u toj zemlji moraju posmatrati kroz prizmu rivalstva, pa čak i hladnog rata koji se odvija na području Persijskog zaliva. Velika podrška koju je mladi prestolonaslednik dobio upravo iz SAD-a, usmerena je upravo na njegovo osnaženje kao čoveka koji će na odlučniji način ući u obračun sa Iranom za račun iranskih protivnika.

– Bojim se da nova američka administracija ima ozbiljnu nameru da preokrene možda jedini uspeh Obamine administracije na Bliskom istoku, a to je bio sporazum sa Iranom uprkos protivljenju  Francuske, EU, Rusije i Kine. Ono što ne odgovara pre svega Saudijskoj Arabiji i Izraelu jeste činjenica da primenom tog sporazuma sa Obamom, Iran svakog dana postaje ekonomski sve jači, a to je nešto što Saudijska Arabija ne želi da dozvoli – zaključio je Starović na kraju tribine. 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja