Одржана трибина о геополитичким приликама у Саудијској Арабији

22/11/2017

Одржана трибина о геополитичким приликама у Саудијској Арабији

 

Трибина „Потреси у Ријаду“ одржана је у среду 22. новембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Немања Старовић, историчар.

Млади престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман покренуо је опсежну акцију искорењивања корупције, у склопу које је приведено више стотина људи, међу којима и припадници краљевске породице, пословна елита државе и други. У исто време, он најављује отклон од салафистичког учења и примену савременије форме ислама у држави.

Говорећи о могућим наредним потезима младог престолонаследника, Старовић је подсетио да је новоизабрани председник САД-а Доналд Трамп, бирајући коју ће прву страну земљу посетити, изабрао управо Саудијску Арабију.

У Ријаду се састао са краљем Салманом и том приликом потписао изузетно вредне аранжмане који подразумевају и испоруке оружја вредне 110 милијарди долара. Договорено је тада и улагање Саудијске Арабије у реиндустријализацију САД-а у вредности од 240 милијарди долара.

– Мада још увек није краљ, Мухамед бин Салман последњих месеци успоставља неку врсту свог личног режима у Саудијској Арабији. Он најављује велике инфраструктурне пројекте и изградњу читавог новог модерног града Неома који ће бројати од 15 до 20 милиона становника, захватаће чак и део преко јорданске границе. Биће изграђен и мост који ће повезивати Саудијску Арабију и Египат преко Тиранског мореуза. Читав пројекат биће готов за неколико година и коштаће око 500 милијарди долара – рекао је Старовић.

За то време, краљ Салман је формално формирао Комисију за борбу против корупције и на њено чело поставио свог сина, престолонаследника Мухамед бин Салмана и дао тој комисији неограничена овлашћења. Рад комисије је потпуно изван законских  норми – она има право да приведе и притвори било кога и да одузима имовину било коме.

– У тој акцији која траје око три недеље, Мухамед бин Салман је ухапсио око 500 људи, међу којима и 15-так чланова краљевске породице, својих блиских рођака, који су до сада обављали значајне функције. Међу њима је и његов брат од стрица, чија имовина је процењена на око 17 милијарди долара – објаснио је Старовић.

На крају трибине, аутор је закључио да се дешавања у тој земљи морају посматрати кроз призму ривалства, па чак и хладног рата који се одвија на подручју Персијског залива. Велика подршка коју је млади престолонаследник добио управо из САД-а, усмерена је управо на његово оснажење као човека који ће на одлучнији начин ући у обрачун са Ираном за рачун иранских противника.

– Бојим се да нова америчка администрација има озбиљну намеру да преокрене можда једини успех Обамине администрације на Блиском истоку, а то је био споразум са Ираном упркос противљењу  Француске, ЕУ, Русије и Кине. Оно што не одговара пре свега Саудијској Арабији и Израелу јесте чињеница да применом тог споразума са Обамом, Иран сваког дана постаје економски све јачи, а то је нешто што Саудијска Арабија не жели да дозволи – закључио је Старовић на крају трибине. 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања