Održana tribina o Gavrilu Principu

12/03/2016

Predavanje pod nazivom „Gavrilo Princip – princip našeg opstanka“ održano je u klubu „Tribina mladih“, u petak, 11.marta u 17 časova. Autor tribine bio je Ognjen Karanović, stručni saradnik Matice srpske – arhivista u Rukopisnom odeljenju.

Autor tribine istakao je da je ovo jedna zanimljiva istorijska i uvek aktuelna tema. Reč je o pokušaju da se ponovo oseti ličnost i delo, predstavnika i pripadnika revolucionarne, omladinske organizacije u tadašnjoj Vosni i Hercegovini, čoveka koji je bio glavni protagonista planetarno poznatog atentata u Sarajevu– Gavrila Principa.

Ognjen Karanović
Ognjen Karanović

– Moram da iskažem zahvalnost Kulturnom centru Novog Sada, našoj krovnoj gradskoj ustanovi za zaštitu i afirmaciju kulturnih obrazaca i vrednosti, u skladu sa kojima želimo da živimo. Zahvaljujem se svim zaposlenima i direktoru Bojanau Panaotoviću što programske aktivnosti ove ustanove uključuju i razmatranja o važnim okosnicama povesti ne samo srpskog etnosa nego i razvoja celokupnog čovečanstva – rekao je Ognjen Karanović.

Karanović je naglasio da nije teško pronaći povod za ovakvu tribinu jer život na ovim prostorima predstavlja neprekidni niz jubileja, od kojih su mnogi tužnog i tragičnog karaktera.

– Od pre dve godine živimo u vremenu jubilarne stogodišnjice Velikog rata. Za dve godine biće tačno stotinu godina kako je mučenički postradao i sam Pricip, u austrougarskom sužanjstvu, daleko od otadžbine i zavičaja. Mislim da je period između ova dva jubileja pravo vreme da se još jednom osvrnemo na život jednog od najpoznatijih Srba.

Kada su u pitanju razlozi za ovakva predavanja i tribine, stručni saradnik Matice srpske rekao je da je jedan od najvažnijih upravo pitanje „Da li svet uopšte zna ko su Srbi?“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2oGRGJ_qSgk[/youtube]

Foto: Ružica Berber

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja