Одржана трибина о Гаврилу Принципу

12/03/2016

Предавање под називом „Гаврило Принцип – принцип нашег опстанка“ одржано je у клубу „Трибина младих“, у петак, 11.марта у 17 часова. Аутор трибине био је Огњен Карановић, стручни сарадник Матице српске – архивиста у Рукописном одељењу.

Аутор трибине истакао је да је ово једна занимљива историјска и увек актуелна тема. Реч је о покушају да се поново осети личност и дело, представника и припадника револуционарне, омладинске организације у тадашњој Восни и Херцеговини, човека који је био главни протагониста планетарно познатог атентата у Сарајеву– Гаврила Принципа.

Огњен Карановић
Огњен Карановић

– Морам да искажем захвалност Културном центру Новог Сада, нашој кровној градској установи за заштиту и афирмацију културних образаца и вредности, у складу са којима желимо да живимо. Захваљујем се свим запосленима и директору Бојанау Панаотовићу што програмске активности ове установе укључују и разматрања о важним окосницама повести не само српског етноса него и развоја целокупног човечанства – рекао је Огњен Карановић.

Карановић је нагласио да није тешко пронаћи повод за овакву трибину јер живот на овим просторима представља непрекидни низ јубилеја, од којих су многи тужног и трагичног карактера.

– Од пре две године живимо у времену јубиларне стогодишњице Великог рата. За две године биће тачно стотину година како је мученички пострадао и сам Прицип, у аустроугарском сужањству, далеко од отаџбине и завичаја. Мислим да је период између ова два јубилеја право време да се још једном осврнемо на живот једног од најпознатијих Срба.

Када су у питању разлози за оваква предавања и трибине, стручни сарадник Матице српске рекао је да је један од најважнијих управо питање „Да ли свет уопште зна ко су Срби?“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2oGRGJ_qSgk[/youtube]

Фото: Ружица Бербер

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања