Одржана трибина „Геополитика Грузије – Васкрс државе“

23/01/2019

Tрибина „Геополитика Грузије – Васкрс државе“, одржана je у среду 23. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

У кратком осврту на историју 18. и 19. века после распада источног и западног краљевства, Рајић је подсетио да је Грузија најпре потпала под персијску, а затим под турску власт. Кроз тај период покушавала је да успостави сарадњу са Русијом која се на овом простору појавила у 18. веку као нова сила на Кавказу. Како су и Руси православне вере, Грузини су у њима видели потенцијалног савезника за борбу против завојевача и иновераца.

     – Територија данашње Грузије потпала је под руску царску власт анексијама у 19. веку, с тим што су те анексије биле релативно добровољно прихваћене, јер су подразумевале промену власти у смислу да су имали заштиту од Турака и других завојевача, што им је омогућавало да размишљају о обнови своје државе, јер Грузини имају постојану, чврсту и дубоко укорењену државотворну свест – рекао је Рајић.

Међутим, то почетно интересно савезништво временом је било потиснуто, јер је власт царске Русије посматрала Грузију као и друге кавкаске пределе, тим пре што је у то време трајао готово педесетогодишњи рат на Кавказу, од 1817. до 1864. године.

У 19. веку под руском царском влашћу уследило је буђење грузијског национализма и националистичких покрета којe се огледало у пориву за стварање националне државе. Године 1905. избила је прва велика националистичка побуна у Грузији. Она је угашена, али је све до Првог светског рата Грузија била нестабилно подручје над којим царска Русија није имала потпуну контролу.

Демократска република Грузија формирана је 1918. године после распада царске Русије и обухватала је сличан простор као и данашња држава Грузина. Постојала је три године, а затим ју  је 1921. године војном инвазијом заузела совјетска Русија.

Рајић је подсетио на занимљив историјски податак да су неки од совјетских комунистичких вођа пореклом били Грузини. Најпознатији међу њима био је Јосиф Висарионови Стаљин, који потиче са севера Грузије из града Горja.

     У колективној свести Грузина тињала је идеја о самосталној држави по сваку цену, и она се одржала до 1991. године, када је Грузија изборила самосталност.

     – Занимљиво је да Грузија није за дан своје државности прогласила датум када се осамосталила после распада СССР-а, него датум из 1918, када је успостављена Демократска Република Грузија. Тиме се желело указати на континуитет државности – закључио је аутор на крају трибине.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања