Одржана трибина „Демократски корени француског политичког система“

31/01/2019

Трибина „Демократски корени француског политичког система“ одржана је у четвртак, 31. јануара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

После пада Западног римског царства, подручје данашње Француске запосела су разна германска племена – Визиготи, Бургунђани и Франци. Нови освајачи су се лако инкорпорирали у староседелачко становништво и временом не само да нису наметали своја „правила игре“ него су у великој мери прихватали затечене обичаје, културу и религију.

Крајем првог миленијума већ су формирани први облици озбиљне француске државе. За разлику од Енглеза који су истински освајали своју слободу, отимајући прерогативе круне, Французи су у политичком смислу били марионете апсолутистичке власти краља.

Све скупштине које су у том периоду постојале, пре свих Скупштина сталежа, која је била темељ демократских обриса тога доба, више су служиле монарху као мекши и блажи метод за убирање пореза, што је круни било важније од интереса појединаца.

Французи су имали укупно четири велике револуције: 1830, 1789, 1848/49. и 1870/71, што је била тзв. Трећа република. Резултат најзначајније револуције (1789) било је стицање самосвести Француза, али и народа Европе. Реч је о самосвести да је сваки човек слободно биће које управља својом судбином.

Најзначајнији документ, донет за време те револуције, била је Декларација о правима човека и грађанина. Имала је 17 тачака и слободу је одређивала као слободу појединца све док та слобода не угрожава другог појединца. То је подразумевало и развијање савести појединца. Важан сегмент те декларације било је и доношење закона који ће представљати израз опште воље.

     – Француска је држава са четири револуције, пет република и 16 донетих устава од времена велике револуције. То говори да је у тражењу свог пута у изградњи политичког система који ће задовољити интересе, Француска скупо платила цену на путу до демократије – закључио је Слепчев.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања