Одржана трибина „Церска битка 1914. године“ аутора Огњена Карановића

30/01/2017

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, 30. јануара, одржано је веома садржајно предавање на тему Церске битке, предавача Огњена Карановића, историчара.

Чињеница је да ни два месеца нису прошла од Сарајевског атентата на Франца Фердинанда, а да је већ била актуелна нова вест. Српски војник је победио аустроугарског агресора у бици на Церу! Епитет први умногоме прати Церску битку. Најпре је то прва победа у Првом светском рату, прва победа српског оружја у истом, прва савезничка победа сила Антанте, али био је то  и догађај који је упамћен и према првом ваздушном окршају две супротстављене ратне авијације, односно у Церској бици су по први пут авиони искоришћени у ваздушном двобоју, када је један од три српска авиона сусрео аустроугарску машину у извиђању терена. Такође, неизоставан податак је и учешће осмогодишњег Момчила Гаврића у бици, који је након ње унапређен у чин каплара. Све живо је устало да брани сопствени праг.

Ултиматумом, који је постављен Србији, починило се брутално гажење државног суверенитета владе Николе Пашића. Одбијајући, добро познату, пету и шесту тачку ултиматума, рат постаје неизбежан. Следи евакуација државних органа из Београда у Ниш, као и општа мобилизација. Међутим, српској војсци морала и енергичности није мањкало. Логична претпоставка била је да ће напад доћи са севера јер је то географски и инфраструктурно најповољнија територија. Ипак, за успех српске војске пресудна је била мудра наредба  Степе Степановића. Он војску преусмерава на поседање гребена и врха Цера. Заузимајући положај на пограничним територијама аустроугарски војници чине ужасне злочине и масакре. Крајњи биланс злочина није никада утврђен али је свакако значајан рад Арчибалда Рајса који отвара очи јавности о овом суровом поступку. Јуначком борбом на Церу српска војска тера непријатељске силе на повлачење ка Дрини. Сломљени и неспособни за даље оперативне потезе доживљавају потпуни слом.

Србија је однела победу над непријатељском војском, али је претрпела тешке последице и губитке. Изгубљено је пет хиљада живота, али су асутроугарске жртве биле далеко веће. На српској територији остаје богата материјална и логистичка опрема. Победом на Церу одбрањен је и дефинисан постамент националног идентитета.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања