Одржана промоција књиге Елиезера Папе „НЕСАБРАНЕ ПРИЧЕ и још несабраније мисли и цртице, а о десетерцу да се и не говори“

18/02/2022

У великој сали Културног центра Новог Сада промовисана је књига Елиезера Папе „НЕСАБРАНЕ ПРИЧЕ и још несабраније мисли и цртице, а о десетерцу да се и не говори“. На промоцији је, поред аутора, говорио и издавач Ненад Шапоња, испред Издавачке куће „Агора“, а разговор је модерирала Гордана Тодорић. У име Јеврејске општине Нови Сад, која је суорганизатор овог догађаја, присутне је поздравио Мирко Штарк.

Елиезер Папо (1969, Сарајево) објавио је један историјски роман Сарајевска мегила: скица за портрет једног свијета у тринаест потеза (2001, ужи избор за Нинову награду) и две збирке прича: Сефардске приче (2000) и Часовничар и сачасници: збирка постисторијских прича, с домаћим задацима, подијељена у пет часова и четири одмора (2007). Године 2020. у Новом Саду објављен је превод његове научне студије Борба, дух и опстанак. Партизанска хагада: јединствена пасхална пародија из времена Холокауста.

Од 1991. године Елиезер Папо живи у Јерусалиму и професор је сефардске књижевности на Бен-Гурион Универзитету у Негеву, где управља и „Моше Давид Гаон” центром за сефардске студије. Истовремено, Папо председава и међународним научним друштвом „Сефарад”, које окупља стручњаке из различитих области сефардских студија. Редовни је члан Израелске националне академије за Ладино и дописни члан Шпанске краљевске академије.

‒ Књига „Несабране приче…“ отвара нове просторе и сведочи о дубокој ерудицији аутора, али и склоности да се подсмехне стереотипима, доносећи једно општељудско искуство и показујући шта све човек може бити – истакао је Шапоња.

Елиезер Папо објаснио је присутнима симболику коју носи насловница књиге. У питању је грб који у себи садржи мноштво мотива који носе дубоку симболику: грб Јудеје, љиљан, митолошка бића, два Соломонова мача, молитвени огртач и мото који гласи „Аристократија је увек малобројна“.

‒ Ова књига је нека врста хиперконструкције, јер проналази метафизичке везе међу стварима које нас окружују – нагласио је аутор.

Модераторка Гордана Тодорић апострофирала је лакоћу с којом аутор пише, а која није само стилски поступак, рекавши да су Папове приче далеко слојевитије, те да читалац може (и треба) да им приступи с великом озбиљношћу и с много очекивања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања