ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM PREDSTAVLJANJA NOVOG SADA KAO GRADA GOSTA NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU

24/10/2017

  U Kulturnom centru Novog Sada, u Klubu „Tribina mladih“, 24. oktobra 2017. godine, upriličena je konferencija za novinare povodom predstavljanja Grada Novog Sada kao grada gosta na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Na konferenciji su govorili: Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, Selimir Radulović, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu i dr Lazar Jovanov iz EPK 2021 i samostalni stručni saradnik za participativne projekte.

Grad Novi Sad će po prvi put na beogradskom Sajmu knjiga  predstaviti svoje književno stvaralaštvo kroz prezentaciju naslova istaknutih pisaca i izdavačkih kuća i tako pokazati zašto je baš njemu dodeljena prestižna titula „Evropska prestonica kulture 2021“. Promocija je predviđena za 27.oktobar.

Uz opasku da je pola miliona posetilaca na Sajmu knjiga premalo, ukoliko dva miliona ljudi prati šta se radi u rijaliti programima, direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, naglasio je da je pred svima nama edukacijski zadatak prve klase, da broj ljubitelja knjige, iz godine u godinu, bude sve veći, te da na taj način imamo sve više obrazovanih, mladih ljudi.

– Takođe, moram da kažem da Novi Sad ne ide u Beograd kao gost. Ja kada idem u Beograd, osećam se tamo kao domaćin, jer to je naš prestoni grad. Novi Sad ne zavređuje samo titulu EPK, nego  titulu svetske kulturne prestonice. Podsetiću da je Kulturni centar u prethodnih nekoliko godina doveo u Novi Sad književnike kao što su Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa i Peter Handke i uručio im našu nagradu „Milovan Vidaković“. Podsetiću i da je KCNS uvek bio podrška kvalitetnim sadržajima, a jedan od najsvežijih primera je zbirka Selimira Radulovića, u izdanju KCNS-a koja je dobila pregršt nagrada  – rekao je Panaotović.

Govoreći o predstojećoj promociji, Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, rekao je da Novi Sad ima veoma bogatu kulturu i biće mu čast da se predstavi na Sajmu knjiga u Beogradu, manifestaciji značajnoj za celu zemlju, ali i za naš region.

– Čast nam je što ćemo biti prvi grad – gost Sajma, jer je reč o potpuno novom konceptu promocije na beogradskoj svetkovini knjige. Novi Sad je s razlogom izabran da se prvi predstavi, jer je grad sa najaktivnijim kulturnim životom u ovom trenutku u našoj zemlji. Imamo 10-godišnju Strategiju kulturnog razvoja, dvogodišnji Akcioni kulturni plan, oformljeni Forum za kulturu – rekao je Rožić.

Književnik i direktor Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, istakao je da je u ovom delu Evrope Sajam knjiga u Beogradu najznačajnija manifestacija te vrste.

– Knjiga je i dalje ključ svake normalne evropske, pa i naše srpske kuće. Ima više decenija kako se govori o kraju knjige i da je budućnost na strani digitalne knjige. Jeste, ali i knjiga u pisanom obliku živeće još dugo godina – rekao je Radulović.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić i Lazar Jovanov iz NS EPK 2021, najavili su da će se Novi Sad na beogradskom sajmu predstaviti kao grad kulture kroz knjigu i sliku. Sve relevantne knjige i monografije o gradu biće predstavljene čitalačkoj publici, počevši od izdavaštva Matice srpske. Promocija će podrazumevati 10 izdavača na srpskom i na manjinskim jezicima. Potom će biti predstavljena Fondacija NS EPK 2021, kao i novosadski književni festivali.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja