ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉАЊА НОВОГ САДА КАО ГРАДА ГОСТА НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

24/10/2017

  У Културном центру Новог Сада, у Клубу „Трибина младих“, 24. октобра 2017. године, уприличена је конференција за новинаре поводом представљања Града Новог Сада као града госта на 62. Међународном сајму књига у Београду.

На конференцији су говорили: Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Селимир Радуловић, књижевник и управник Библиотеке Матице српске, Драган Којић, директор Градске библиотеке у Новом Саду и др Лазар Јованов из ЕПК 2021 и самостални стручни сарадник за партиципативне пројекте.

Град Нови Сад ће по први пут на београдском Сајму књига  представити своје књижевно стваралаштво кроз презентацију наслова истакнутих писаца и издавачких кућа и тако показати зашто је баш њему додељена престижна титула „Европска престоница културе 2021“. Промоција је предвиђена за 27.октобар.

Уз опаску да је пола милиона посетилаца на Сајму књига премало, уколико два милиона људи прати шта се ради у ријалити програмима, директор Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић, нагласио је да је пред свима нама едукацијски задатак прве класе, да број љубитеља књиге, из године у годину, буде све већи, те да на тај начин имамо све више образованих, младих људи.

– Такође, морам да кажем да Нови Сад не иде у Београд као гост. Ја када идем у Београд, осећам се тамо као домаћин, јер то је наш престони град. Нови Сад не завређује само титулу ЕПК, него  титулу светске културне престонице. Подсетићу да је Културни центар у претходних неколико година довео у Нови Сад књижевнике као што су Орхан Памук, Марио Варгас Љоса и Петер Хандке и уручио им нашу награду „Милован Видаковић“. Подсетићу и да је КЦНС увек био подршка квалитетним садржајима, а један од најсвежијих примера је збирка Селимира Радуловића, у издању КЦНС-а која је добила прегршт награда  – рекао је Панаотовић.

Говорећи о предстојећој промоцији, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, рекао је да Нови Сад има веома богату културу и биће му част да се представи на Сајму књига у Београду, манифестацији значајној за целу земљу, али и за наш регион.

– Част нам је што ћемо бити први град – гост Сајма, јер је реч о потпуно новом концепту промоције на београдској светковини књиге. Нови Сад је с разлогом изабран да се први представи, јер је град са најактивнијим културним животом у овом тренутку у нашој земљи. Имамо 10-годишњу Стратегију културног развоја, двогодишњи Акциони културни план, оформљени Форум за културу – рекао је Рожић.

Књижевник и директор Библиотеке Матице српске, Селимир Радуловић, истакао је да је у овом делу Европе Сајам књига у Београду најзначајнија манифестација те врсте.

– Књига је и даље кључ сваке нормалне европске, па и наше српске куће. Има више деценија како се говори о крају књиге и да је будућност на страни дигиталне књиге. Јесте, али и књига у писаном облику живеће још дуго година – рекао је Радуловић.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду, Драган Којић и Лазар Јованов из НС ЕПК 2021, најавили су да ће се Нови Сад на београдском сајму представити као град културе кроз књигу и слику. Све релевантне књиге и монографије о граду биће представљене читалачкој публици, почевши од издаваштва Матице српске. Промоција ће подразумевати 10 издавача на српском и на мањинским језицима. Потом ће бити представљена Фондација НС ЕПК 2021, као и новосадски књижевни фестивали.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања