Održan koncert „Melodije kultura od Xazara do Dunava“ kamernog orkestra iz Kazahstana

21/02/2019

U organizaciji ambasade Republike Turske, Instituta „Junus Emre“ iz Beograda, Međunarodne organizacije turkofone kulture „Turksoj“, Grada Novog Sada i Kulturnog centra Novog Sada, u četvrtak 21. februara u novosadskom Studiju M  upriličen je koncert „Melodije kultura od Hazara do Dunava“ kamernog orkestra „Kizilorda“ iz Kazahstana.

Goste je pozdravio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, a u ime KCNS dobrodošlicu im je poželela Miljana Kozarov, pomoćnik direktora ove kulturne ustanove.

Obraćajući se, uoči koncerta, ljubiteljima muzike u Novom Sadu, direktor Instituta „Junus Emre“ u Beogradu Fahri Akodogan poželeo im je dobrodošlicu, a zatim rekao da je ovaj turski kulturni centar od 2015. godine organizovao u Srbiji brojne manifestacije.

– Ovo je, međutim, prvi kulturni događaj koji organizujemo u Novom Sadu. Sa Novosadskim univerzitetom koji neguje i nastavu turskog jezika održavamo veze već sedam godina – rekao je Akodogan i izrazio zahvalnost Gradu Novom Sadu i KCNS-u na organizaciji večerašnjeg koncerta.

Prof. dr Firat Purtaš, pomoćnik generalnog sekretara Međunarodne organizacije turkofone kulture „Turksoj“, rekao je da je ova organizacija pod pokroviteljstvom UNESKO-a prošle godine obeležila 15 godina rada. „Turksoj“ ima svoja predstavništva u Azerbejdžanu, Kazahstanu, Kirgistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, preneo je pozdrave gradonačelnika Miloša Vučevića i izrazio zadovoljstvo povodom večerašnjeg koncerta, jer kultura je važno polje života koje povezuje ljude, jača osećaj pripadnosti i gradi identitet svakog naroda.

– Dobro je da su dve kulturne institucije organizovale ovaj koncert kamernog sastava koji nam, na najlepši način, predstavlja lepotu i specifičnosti turske muzike – rekao je Rožić i podsetio da je Grad Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, što nam daje dodatnu snagu da promovišemo i razvijamo međunarodnu saradnju, jer ako se bolje upoznamo, bolje ćemo i sarađivati.

Potom je potekla – muzika. Kazahstanski kamerni orkestar „Kizilorda“, pod upravom maestra Anvara Agbarova i Sevara Kadioglua, izveo je niz melodija iz Kirgistana, Turske i Kazahstana koje su naišle na topao odziv novosadske publike.

Pre nastupa u Novom Sadu, orkestar je svirao u turskom gradu Bursi, a zatim u Sarajevu. Sutra će nastupiti u Beogradu, a ovog vikenda u Budimpešti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja