Одржан концерт „Mелодије култура од Xазара до Дунава“ камерног оркестра из Казахстана

21/02/2019

У организацији амбасаде Републике Турске, Института „Јунус Емре“ из Београда, Међународне организације туркофоне културе „Турксој“, Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада, у четвртак 21. фебруара у новосадском Студију М  уприличен је концерт „Мелодије култура од Хазара до Дунава“ камерног оркестра „Кизилорда“ из Казахстана.

Госте је поздравио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, а у име КЦНС добродошлицу им је пожелела Миљана Козаров, помоћник директора ове културне установе.

Обраћајући се, уочи концерта, љубитељима музике у Новом Саду, директор Института „Јунус Емре“ у Београду Фахри Акодоган пожелео им је добродошлицу, а затим рекао да је овај турски културни центар од 2015. године организовао у Србији бројне манифестације.

– Ово је, међутим, први културни догађај који организујемо у Новом Саду. Са Новосадским универзитетом који негује и наставу турског језика одржавамо везе већ седам година – рекао је Акодоган и изразио захвалност Граду Новом Саду и КЦНС-у на организацији вечерашњег концерта.

Проф. др Фират Пурташ, помоћник генералног секретара Међународне организације туркофоне културе „Турксој“, рекао је да је ова организација под покровитељством УНЕСКО-а прошле године обележила 15 година рада. „Турксој“ има своја представништва у Азербејџану, Казахстану, Киргистану, Туркменистану и Узбекистану.

Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, пренео је поздраве градоначелника Милоша Вучевића и изразио задовољство поводом вечерашњег концерта, јер култура је важно поље живота које повезује људе, јача осећај припадности и гради идентитет сваког народа.

– Добро је да су две културне институције организовале овај концерт камерног састава који нам, на најлепши начин, представља лепоту и специфичности турске музике – рекао је Рожић и подсетио да је Град Нови Сад Европска престоница културе за 2021. годину, што нам даје додатну снагу да промовишемо и развијамо међународну сарадњу, јер ако се боље упознамо, боље ћемо и сарађивати.

Потом је потекла – музика. Казахстански камерни оркестар „Кизилорда“, под управом маестра Анвара Агбарова и Севара Кадиоглуа, извео је низ мелодија из Киргистана, Турске и Казахстана које су наишле на топао одзив новосадске публике.

Пре наступа у Новом Саду, оркестар је свирао у турском граду Бурси, а затим у Сарајеву. Сутра ће наступити у Београду, а овог викенда у Будимпешти.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања