Одлаже се 10. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд

08/06/2020

Десета по реду Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд у организацији Културног центра Новог Сада биће одложена за наредну годину. Овај музички пројекат, који се реализује као део сарадње братских градова Новог Сада и Дортмунда, планиран је да се одржи почетком јула месеца. Због новонастале ситуације услед пандемије вируса ковид-19 која је захватила цео свет, планиране активности се одлажу за 2021. годину.

Музичка уредница КЦНС, Весна Каћански, и професор џез академије „Glenn Buschmann“, Уве Плат, договорили су се да јубиларну 10. Летњу џез академију помере за 2021. годину због сигурности полазника који долазе из свих делова Европе и Србије. У раду прошлогодишње Академије учествовало је више од 60 полазника из Новог Сада, Београда, Суботице, Зрењанина, Пожаревца и Краљева, али и из иностранства – Сплита и Будимпеште, и деветоро из Дортмунда.

Директна сарадња КЦНС са џез уметницима из Дортмунда траје већ 16 година, а започела је гостовањем Биг бенда џез Академије Glenn Buschmann на Новосадском џез фестивалу. Сарадња се ширила, добијала нове садржаје и димензије, а део ове лепе приче је свакако и Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд, која је настала као добра последица сарадње са саксофонистом и професором са академије „Glenn Buschmann“, Уве Платом.

Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд је настала и као потреба младих музичара из Новог Сада, џез музичара уопште, да своје знање и умеће проширују свирајући заједно. У свим овим годинама осим музичара из Новог Сада, који учествују у раду Академије, полазници су и наши гости, џез музичари из Дортмунда, што овом пројекту даје посебан значај и угођај. Осим што се учи и свира џез, склапају се и пријатељства, те настају идеје о заједничким пројектима. Захваљујући градовима Дортмунду и Новом Саду, као и другим партнерима и суфинансијерима, учешће у Летњој џез академији нема котизацију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања