Obeležena godišnjica bombardovanja Beograda

02/01/2016

U petak, 1. aprila na „Tribini mladih“ održano je predavanje kojim je obeležena 75-godišnjica bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Autori i predavači su bili novinar Đorđe Vukmirović i istoričar Srđan Graovac.

Vukmirović je na početku svog izlaganja istakao da tribina pripada kulturi sećanja i da je neophodno obeležavati godišnjice kao što je ova.

Đorđe Vukmirović
Đorđe Vukmirović

– Za razliku od životinje koja je usmerena samo na prostu sadašnjost, čovek vidi mnogo raskošnije svoju prošlost i razume šta se u njoj dešavalo. Samim tim razume i ono što se dešava danas i može da zaključi šta će se desiti u budućnosti.

Autor tribine prisutne je podsetio da se 1. aprila navršava 17 godina kako je srušen Varadinski most u Novom Sadu kada je poginuo Oleg Nasov.

O istorijskim okolnostima i događajima koji su predhodili bombardovanju Beograda govorio je Srđan Graovac. Istoričar je objasnio kako je izgledao  geopolitički mozaik Evrope između dva svetska rata, kako je izledala tzv. nova Evropa nastala na temeljima Versajskog ugovora, koja je bila uloga sila pobednica i kakvi su bili njihovi planovi. Graovac je posebnu pažnju posvetio unutrašnjoj politici Kraljevine Jugoslavije i događajima u samoj zemlji koji su se odigrali neposredno pred početak bombardovanja i rata.

Srđan Graovac
Srđan Graovac

– Hvala vam svima koji ste došli da zajedno prodiskutujemo o jednoj zanimljivoj ali vrlo tragičnoj temi – rekao je Srđan Graovac.

Foto: Milica Stojanac

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0IiPIgkv6WQ[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja