Обележена годишњица бомбардовања Београда

02/01/2016

У петак, 1. априла на „Трибини младих“ одржано је предавање којим је обележена 75-годишњица бомбардовања Београда 6. априла 1941. године. Аутори и предавачи су били новинар Ђорђе Вукмировић и историчар Срђан Граовац.

Вукмировић је на почетку свог излагања истакао да трибина припада култури сећања и да је неопходно обележавати годишњице као што је ова.

Ђорђе Вукмировић
Ђорђе Вукмировић

– За разлику од животиње која је усмерена само на просту садашњост, човек види много раскошније своју прошлост и разуме шта се у њој дешавало. Самим тим разуме и оно што се дешава данас и може да закључи шта ће се десити у будућности.

Аутор трибине присутне је подсетио да се 1. априла навршава 17 година како је срушен Варадински мост у Новом Саду када је погинуо Олег Насов.

О историјским околностима и догађајима који су предходили бомбардовању Београда говорио је Срђан Граовац. Историчар је објаснио како је изгледао  геополитички мозаик Европе између два светска рата, како је изледала тзв. нова Европа настала на темељима Версајског уговора, која је била улога сила победница и какви су били њихови планови. Граовац је посебну пажњу посветио унутрашњој политици Краљевине Југославије и догађајима у самој земљи који су се одиграли непосредно пред почетак бомбардовања и рата.

Срђан Граовац
Срђан Граовац

– Хвала вам свима који сте дошли да заједно продискутујемо о једној занимљивој али врло трагичној теми – рекао је Срђан Граовац.

Фото: Mилица Стојанац

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0IiPIgkv6WQ[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања