Obeležena 71. godišnjica Novosadske racije u Kulturnom centru Novog Sada – “Preživeli govore”

24/01/2013

Pogledajte ceo snimak sa obeležavanja 71. godišnjice Novosadske racije u Kulturnom centru Novog Sada 

Nakon otkrivanja spomen-ploče žrtvama najveće tragedije u novijoj istoriji Novog Sada, žrtvama Novosadske racije u kojoj je život izgubilo više hiljada građana srpske, jevrejske i romske nacionalnosti, u sredu, 23. januara, u večernjim satima je u Kulturnom centru održan program „Preživeli govore“. Manifestacija je otvorena izvođenjem himne „Bože pravde“, nakon čega se prisutnima obratio direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj.

-Naša uspomena ne bi smela da bude izuzetan događaj, jer je poštovanje mučenički stradalih članova zajednice osnovna civilizacijska vrednost svakog društva. Arheolozi civilizacijom ne smatraju zajednice u kojima pronađu pokopane ostatke preminulih, već one u kojima postoje tragovi iskazivanja poštovanja prema pokojnima. Danas je, sedamdeset jednu godinu nakon Racije, postavljena prva spomen ploča na mestu stradanja velikog broja naših sugrađana. Postavlja se pitanje da li smo svo to vreme bili civilizovani, da li smo bili kulturni? Čini mi se da nas žrtve Racije gledaju ispod tog leda i pitaju se kakva je to zima koja ne prođe ni za šest meseci, ni za godinu, ni za sedam decenija. Danas je taj led pukao, danas smo stali na stranu pamćenja, naspram zaborava, na stranu žrtava, nasuprot zločina, na stranu pravde, a ne nepravde. Nadam se da je taj spomenik ugaoni kamen neke nove Srbije koja svoje vrednosti neće ostavljati ispod leda, jer ima li veće vrednosti nego sećanje na žrtve naših predaka– rekao je Fajgelj i dodao da veruje kako će „posle zime od sedamdeset godina doći i proleće i leto, kada će se na najviši nivo podići i neke druge prednosti, poput vrhunskih znanja i veština“.

-Kulturni centar Novog Sada biće uvek na strani kulture – zaključio je Fajgelj.
Miroslav Ilić, predsednik Odbora za obeleževanje Novosadske racije i zamenik predsednika Skupštine grada istakao je kako mu je „velika čast što je na čelu tima koji je posle sedamdeset godina ćutanja i nezainteresovanosti konačno obeležio mesto stradanja velikog broja Novosađana“.

-Danas smo umesto kulture zaborava ponudili kulturu sećanja, a umesto nezainteresovanosti, vratili sugrađanima osećaj samopoštovanja– rekao je Ilić koji se zahvalio na saradnji i poverenju članovima Odbora, direktoru Kulturnog centra Novog Sada Andreju Fajgelju i gradonačelniku Milošu Vučeviću.

Kulturno umetnički program otvorila je operska diva Srpskog narodnog pozorišta Nora Čonkić-Petrović koja je molitvom „Oče naš“ odala poštu svim žrtvama Racije, među kojima se nalazi čak 144 njena rođaka. Nastupio je hor jevrejske opštine „Hašira“ koji je osnovan pre Drugog svetskog rata, a čiji je kompletni prvobitni sastav stradao u Raciji. U nastavku programa, prisutnima se predstavila i pesnikinja Spasenija-Cana Sladojev, Hor srpsko-jevrejskog pevačkog društva „Braća Baruh“ iz Beograda, kao i inkluzivni hor „Ison“.

Za razliku od prethodnih godina, pomen su ovaj put zajedno organizovali grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zm4t261ILTU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qY5SYzMAdVs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JOi4VKqndeU[/youtube]

Komentari

KRISTIJAN ŠĆEPANOVIĆ KRISTIJAN ŠĆEPANOVIĆ

Celokupna organizacija beše na visokom nivou.Konačno da se videlo i osetilo postojanje države Srbije.Ono što se na Štrandu odigralo je istorijski momenat.Hvala Bogu,ide na bolje.Svaka čast KULTURNOM CENTRU na velikom doprinosu,pre svega na iznošenju i podsticanju istine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja