Обележена 71. годишњица Новосадске рације у Kултурном центру Новог Сада – „Преживели говоре“

24/01/2013

Погледајте цео снимак са обележавања 71. годишњице Новосадске рације у Културном центру Новог Сада 

Након откривања спомен-плоче жртвама највеће трагедије у новијој историји Новог Сада, жртвама Новосадске рације у којој је живот изгубило више хиљада грађана српске, јеврејске и ромске националности, у среду, 23. јануара, у вечерњим сатима је у Културном центру одржан програм „Преживели говоре“. Манифестација је отворена извођењем химне „Боже правде“, након чега се присутнима обратио директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ.

-Наша успомена не би смела да буде изузетан догађај, јер је поштовање мученички страдалих чланова заједнице основна цивилизацијска вредност сваког друштва. Археолози цивилизацијом не сматрају заједнице у којима пронађу покопане остатке преминулих, већ оне у којима постоје трагови исказивања поштовања према покојнима. Данас је, седамдесет једну годину након Рације, постављена прва спомен плоча на месту страдања великог броја наших суграђана. Поставља се питање да ли смо сво то време били цивилизовани, да ли смо били културни? Чини ми се да нас жртве Рације гледају испод тог леда и питају се каква је то зима која не прође ни за шест месеци, ни за годину, ни за седам деценија. Данас је тај лед пукао, данас смо стали на страну памћења, наспрам заборава, на страну жртава, насупрот злочина, на страну правде, а не неправде. Надам се да је тај споменик угаони камен неке нове Србије која своје вредности неће остављати испод леда, јер има ли веће вредности него сећање на жртве наших предака– рекао је Фајгељ и додао да верује како ће „после зиме од седамдесет година доћи и пролеће и лето, када ће се на највиши ниво подићи и неке друге предности, попут врхунских знања и вештина“.

-Културни центар Новог Сада биће увек на страни културе – закључио је Фајгељ.
Мирослав Илић, председник Одбора за обележевање Новосадске рације и заменик председника Скупштине града истакао је како му је „велика част што је на челу тима који је после седамдесет година ћутања и незаинтересованости коначно обележио место страдања великог броја Новосађана“.

-Данас смо уместо културе заборава понудили културу сећања, а уместо незаинтересованости, вратили суграђанима осећај самопоштовања– рекао је Илић који се захвалио на сарадњи и поверењу члановима Одбора, директору Културног центра Новог Сада Андреју Фајгељу и градоначелнику Милошу Вучевићу.

Културно уметнички програм отворила је оперска дива Српског народног позоришта Нора Чонкић-Петровић која је молитвом „Оче наш“ одала пошту свим жртвама Рације, међу којима се налази чак 144 њена рођака. Наступио је хор јеврејске општине „Хашира“ који је основан пре Другог светског рата, а чији је комплетни првобитни састав страдао у Рацији. У наставку програма, присутнима се представила и песникиња Спасенија-Цана Сладојев, Хор српско-јеврејског певачког друштва „Браћа Барух“ из Београда, као и инклузивни хор „Исон“.

За разлику од претходних година, помен су овај пут заједно организовали град Нови Сад, Српска православна црква и Јеврејска општина.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zm4t261ILTU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qY5SYzMAdVs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JOi4VKqndeU[/youtube]

Коментари

KRISTIJAN ŠĆEPANOVIĆ KRISTIJAN ŠĆEPANOVIĆ

Целокупна организација беше на високом нивоу.Коначно да се видело и осетило постојање државе Србије.Оно што се на Штранду одиграло је историјски моменат.Хвала Богу,иде на боље.Свака част КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ на великом доприносу,пре свега на изношењу и подстицању истине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања