О анархизму и популизму

22/02/2018

Трибина „О анархизму и популизму” одржана је у четвртак 22. фебруара у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

Осврнувши се на почетку трибине на настанак анархизма као идеологије и политичке филозофије, Слепчев је рекао да после Француске револуције, паралелно са настанком левичарских идеја, почињу полако да се појављују и анархистичке идеје.

Термин „анархизам” изведен је из грчке речи „анархос”, која на нашем језику значи „стање без државе, стање без власти”. Анархисти се противе ауторитету било које врсте и залажу се за апсолутну слободу појединца сматрајући да су држава, власт и све институције система узроци свих људских невоља.

Кључни мислилац који је себе први одредио као анархисту био је француски левичар Пјер Жозеф Прудон, који је у свом делу Шта је власништво осудио злоупотребу концентрисане економске моћи и приватног власништва. Прудон је заговарао радничко удруживање, укидање приватне својине и  национализацију земље. Сматрао је и да се револуција може извести мирним путем.

Заговорник анархизма био је и енглески писац и новинар Вилијам Годвин, који је живео на прелазу из 18. у 19. век. Он је сматрао да држава нема никакав легитимитет.

Слепчев је, затим, поменуо и немачког филозофа Макса Штирнера, који је живео у првој половини 19. века, слушао је Хегелова предавања, али се сматра једним од оснивача нихилизма, егзистенцијализма и егоизма. Познат је по крилатици „Ништа ми није важније од мене самог”.

Постојала је и група руских мислилаца и делатника међу којима се истицао Михаил Бакуњин, руски револуционар и теоретичар колективистичког анархизма и један од вођа Прве интернационале. Био је саборац Карла Маркса, али пошто је увидео жељу комунистичког покрета да овлада инструментима моћи, Бакуњин се удаљио од Маркса.

– Заговорник анархистичких идеја и противник државе као такве био је и Лав Николајевич Толстој, аутор величанственог књижевног опуса. Био је велики пацифиста, залагао се и за неку врсту слободног брака, што је у тадашњем времену и конзервативном руском друштву било табу тема – рекао је Слепчев.

Анархиста по убеђењу била је и једна жена – Ема Голдман. Рођена је у Русији, а емигрирала је у САД. Била је једна од првих представница анархокомунизма и феминизма, залагала се за абортус.

Закључујући тему о анархизму, Слепчев је истакао да је анархизам филозофија која утеловљује многе различите ставове, тенденције и школе мишљења. За анархисте се везује и заговарање политичког терора, али и политичких атентата.

Осврнувши се на крају предавања на популизам, Слепчев је рекао да се та политичка оријентација или становиште може окарактерисати и као подилажење народу и масама. Популизам је присутан у свим идеологијама, има га свуда где се процени да је неопходан као инструмент за стицање и очување власти. 

https://youtu.be/gR0YKix2B2o

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања