Новосадски Амерички кутак награђен престижном наградом за јавну дипломатију

10/09/2016

Запосленима у Културном центру Новог Сада и координаторима Америчког кутка у Новом Саду, Милици Рашковић и Марку Бумбићу, уручене су престижне награде “Public Diplomacy Award” амбасаде САД у Србији. Признања је добитницима уручио амбасадор САД у Србији Њ. Е. Кајл Рендолф Скат, а честитке су упутили и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић.

marko-bumbic-milica-raskovic-i-kajl-skat

Пре свечане доделе награда, амбасадор САД обишао је градски Културни центар, након чега се састао са директором те институције, Бојаном Панаотовићем, са којим је разговарао о програмима које реализују Културни центар Новог Сада и Амерички кутак. Било је речи и могућностима проналажења већег простора за Амерички кутак, јер су потребе овог центра превазишле садашње капацитете.

Амерички кутак у Новом Саду истакао се по програмима који су омогућили да грађани Новог Сада свих узраста добију правовремене информације о студијама у Америци, похађају бесплатне курсеве енглеског језика, упознају се са америчким и другим стручњацима и од недавно полажу TOEFL тест. Награда за достугнуће у јавној дипломатији ове године Америчка амбасада доделила је укупно пет, међу којима је и новосадски Амерички кутак. Приликом доделе награда, Њ.е. Кајл Рендолф Скат рекао је да ова награда изузетно значајна и да иде у заслужне руке – Ово признање не добија свако, такође, ово није признање да сте најбољи у Србији. Оно значи да је Амерички кутак међу најбољима у свету. Честитам Милици Рашковић и Марку Бумбићу, на награди коју су заслужили својим радом, иновативношћу и трудом – рекао је Скат, захваливши се директору Културног центра Новог Сада Бојану Панаотовићу на партнерству и сарадњи која је, како је рекао, сваким даном снажнија и боља.

bojan-panaotovic-dalibor-rozic-zdravko-jelusic-kajl-skat

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, истакао је да се сваки труд исплати и да су награде доказ за то – Велика је част и задовољство да запослени у Културном центру града добију овако велику награду, која није случајна, већ је плод великог рада. Изузетно смо поносни, и овај дан ћемо дуго памтити. Амбасадор Скат велики је пријатељ новосадског Културног центра, што доказује и његов долазак, али и сви они програми које заједнички спроводимо – рекао је Панаотовић додавши, да су Србија и Америка стотинама година савезници,партнери и пријатељи те да је погрешно фокусирати се на једну немилу епизоду из новије историје.

Амерички кутак је концепт малог културно едукативног центра који је развијен као облик сарадње Америчке амбасаде и локалних институција широм света. У Србији тренутно фунционише 8 америчких кутака, а новосадски се својом креативношћу и комуникацијом са локалним становништвом истакао и послужио као пример широм региона. У мају 2016. за успешан и узоран рад Америчком кутку у Новом Саду додељена је престижна награда у области јавне дипломатије „Public Diplomacy Achievement Award“ (Награда за достигнућа у јавној дипломатији).

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања