ДИВАНХАНА – Незаборавно музичко путовање кроз Балкан

30/11/2014

 Новосађани одушевљени сарајевским бендом „Диванхана“

  Незаборавно музичко путавање кроз Балкан посетиоцима Културног центра Новог Сада приредила је група „Диванхана“ у Великој сали, у којој су се чуле неке од најлепших мелодија Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске и наравно незаобилазне севдалинке. Леила Ћатић, Невен Туњић, Неџад Мушовић, Азур Имамовић, Рифет Чамџић, Данијел Чондрић, Ирфан Тахировић и Борјан Милошевић новосадску публику подигли су на ноге и обећали поновни сусрет.

  У оквиру „Јесење турнеје 2014“ ова млада група одушевила је Новосађане својом интерпретацијом и мелодијом. „Ко се оно брегом шеће“, „Црвен фесић“, „Ајде Јано“ само су неке од изведених нумера, које су, уз несвакидашњи глас Леиле Чатић, посетиоцима измамили широк распон емоција. Доказ за то је готово непрекидни аплауз, којим је публика награђивала извођаче. У појединим моментима, глас посетилаца надјачао је певачицу, која им је препустила да сами отпевају омиљене делове песама.

 Иако су млади, чланови „Диванхане“ свирају севдалинке, али у неком свежијем аранжману. Према Невена Туњића и Неџада Мушовића, та идеја настала је за време студија.

– Љубав према традиционалној музици и севдалинки окупила је нас неколико, и из једног хобија мало по мало настао је овај бенд. Неочекивано смо снимили први диск и од тада па до данас, професионално се бавимо овом врстом музике и гостујемо широм Балкана. Хвала Културном центру Новог Сада што нас је позвао да се по први пут представимо овдашњој публици, јер до сада за то нисмо имали прилику.
Долазећи из Сарајева, града који историјски представља раскрсницу између истока и запада, „Диванхана“ доноси пенушаву свежину нових аранжмана урбане, традиционалне музике из Босне и Херцеговине. Њихов други албум, који је представљен Новосађанима, има звук који комбинује осећања љубавне чежње и меланхолије, страсти и ужитка, чији корени досежу далеко, чак до Отоманског царства. Тај албум, одвео их је у 15 светских земаља, где су, у оквиру двогодишње турнеје, наступили више од стотину пута. Као прави професионалци, кажу да овај посао није захтеван и да је то једноставно љубав коју они удишу као ваздух.
Уз помоћ савремене инструментације „брас винд“ звука, клавира, баса и бубњева млади музичари допунили су традиционални звук хармонике и вокала, додајући елементе Сефардске музике и оријенталног звука. Њихове севдалнике имају једну посве нову џез сензибилност. Након концерта у Новом Саду, „Диванхана“ ће наставити са својим задатком неговања традиционалне балканске музике, и то концертом у Истанбулу.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9JMBA9ez7dQ[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-6LDLMtXXTY[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања