Немања Нешић и Ким Тамара Жебић победници на конкурсу фестивала Поезикa

31/05/2016

Фестивал кантауторства и пријатељства

Музички фестивал Поезика биће отворен 3. јуна у Културном центру Новог Сада. Током три фестивалска дана, новосадска публика моћи ће да ужива у музици тренутно најактуелнијих кантаутора и бендова из региона.

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада, у уторак 31. маја, одржана је конфереција за медије поводом почетка фестивала. Новинарима су се обратили Милош Зубац, уметнички директор Поезике, Немања Нешић – победник конкурса по гласовима публике, Ким Тамара Жебић – победница конкурса по избору жирија и Драган Крстић, ПР Фестивала.

Милош Зубац истакао је да је Поезика јединствен фестивал у региону, умногоме окренут кантауторима и неафирмисаним музичарима који путем конкурса и наступа на фестивалу налазе своју публику.

– Фестивал Поезика је посебан, другачији у односу на остале добре музичке догађаје којих има много у нас. Шта је другачије? Вероватно то што је фестивал настао из чистог пријатељства, када су се кантаутори и музичари из земаља бивше Југославије организовали и удружили да направе један заједнички концерт 2013. године. И од тада до данас, фестивал је природно наставио да расте, а пријатељство је остало главни мотив. Оно што је такође карактеристично за Поезику јесте то што ми у једном деперсонализованом времену негујемо и представљамо личности. Фестивал је тако осмишљен да се поклони пуна пажња извођачима. Зато је Културни центар Новог Сада право место, због тога правимо концерте и на „Трибини младих“ и у Великој сали – рекао је Зубац.

Зубац је такође нагласио да је међу уметницима који се јављају на конкурс све више професионалаца који својим учешћем доприносе афирмацији фестивала.

– Фестивал је почео да живи у јавности, у медијима, на друштвеним мрежама, тако да се на конкурс не пријављују више само неафирмисани талентовани кантаутори, него и проверени професионалци, људи који не морају да наступају на фестивалима, али којима се просто допада идеја да буду део Поезике. Они својим учествовањем помажу фестивалу и чине га бољим.

Стручни жири је највише гласова дао младој канатуторки Ким Тамари Жебић која долази из Шида. Ова деветнаестогодишњакиња музиком се бави од раног детињства, свира клавир и гитару, а већ сада иза себе има богату музичку каријеру.

– Песме сам почела да пишем када сам узела гитару у руке и научила прве акорде. Наступала сам на Егзит фестивалу, на Beer festu са Дадом Топићем, са Аном Ћурчин – рекла је Ким Тамара.

Публика је највише гласова дала Немањи Нешићу из Новог Сада, који ће наступити другог дана фестивала заједно с братом Светозаром Нешићем.

– Веома ми је драго што сам учесник фестивала, јер сматрам себе кантаутором. Кантауторство захтева одређену дозу поетичности код људи који пишу музику. Зато је добро што постоји један овакав фестивал, који живи и расте. Када год радим нешто ново, трудим се да то буде посебно, не робујем трендовима. И то је управо одлика канатутора, да публику освајају оним што воле, а не да се додворавају и раде оно што је у том моменту актуелно. Сматрам да је таква публика много вернија – објаснио је Нешић.

Четврти фестивал регионалне ауторске музике Поезика представиће публици праве музичке звезде у успону и то не само у региону већ и шире – оно што им је заједничка карактеристика јесте да су већ наступали на регионалним, али и европским и светским фестивалима.

На овогодишњем фестивалу наступиће: Ti, Ана Ћурчин, Lovely Quinces, Краљ Чачка, Дијана Стена и Диванхана.

Прво и друго програмско вече отвориће овогодишњи победници конкурса за посебне актере фестивала – Ким Тамара Жебић, победница одлуком чланова жирија, и Немања Нешић, победник гласовима публике.

У филмском делу програма фестивала Поезика биће приказан документарни филм „Маске”, о писцу и музичару Слободану Тишми, ауторке Бранкице Драшковић. Филм представља уметничке маске Слободана Тишме – песника, концептуалисте, рок музичара, перформера и прозаисте. Улаз је бесплатан за све дане фестивала.

Колико је идеја Поезике заживела не само у Србији него и у региону, говори и чињеница да ће један дан Фестивала бити организован у Котору, 23. јула ове године.

Фестивал се реализује уз подршку Културног центра Новог Сада, Града Новог Сада и Креативног центра Вигвам, а медијски су га подржали РТВ, Радио 021 и Новосадска ТВ.

Више о фестивалу, програму и сатници можете сазнати на званичној страни фестивала www.poezika.com

Programski plakat

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања